ENERGETSKI PORTAL

Biodiverzitet BiH bogatiji za novu vrstu dnevnog leptira

Foto: Branislava Đukić

Biodiverzitet BiH bogatiji je za novu vrstu dnevnog leptira kojeg je registrovala grupa istraživača iz Srbije i BiH, a tokom istraživanja faune dnevnih i noćnih leptira u okolini Dobruna i Rudog.

Riječ je o vrsti Anthocharis damone koja je do sad Evropi zabilježena u južnoj Italiji, Grčkoj, Makedoniji i Albaniji, te se smatra mediteranskom vrstom koja naseljava samo toplija područja. Međutim, suprotno procjenama, pronađena je u Srbiji 2015. godine što predstavlja izolovanu koloniju udaljenu od susjednih čak 170 kilometara.

“Pronalaskom nove vrste za BiH dokazujemo da još uvijek možemo očekivati nove i zanimljive nalaze u regionu te se nadamo da će se u skladu sa rezultatima istraživanja ovim područjima omogućiti adekvatna zaštita”, istakla je Branislava Dukić iz Centra za životnu sredinu.

Potvrđujući prisustvo ove vrste u BiH može se pretpostaviti da je češća na Balkanskom poluostrvu nego što se smatralo ranije.

Pročitajte još:

Istraživanje tokom kojeg je pronađena nova vrsta je dio pripremnih aktivnosti za ovogodišnji “Biologer kamp” koji se održava u sklopu projekta “Dragulji prirode: Jačanje otpora i učešća lokalnih zajednica u BiH”.

Istraživači koji su otkrili ovog leptira su Miloš Popović i Iva Stojanović sa Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu, Dejan Kulijer iz Zemaljskog muzeja iz Sarajeva i Branislava Dukić iz Centra za životnu sredinu Banja Luka.

Životni ciklus ovog leptira je isključivo vezan za jednu biljku – Isatis tinctoria koja raste na strmim, kamenitim, golim, južnim uglavnom serpentinskim padinama. Gusjenice se hrane dijelovima ove biljke, dok ženke polažu jaja na cvijet, i to najčešće samo po jedno.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti