Čiste tehnologije smanjile porast globalnih emisija CO2

Foto-ilustracija: Unsplash (Andreas Gücklhorn)

Iako je u prethodnoj godini došlo do povećanja emisija CO2 vezanih za energiju, zbog velikih suša koje su oštetile hidroelektrane, zabilježen je manji porast nego 2022. godine. Smanjenje rasta globalne emisije CO2 postignuto je zahvaljujući ekspanziji čistih tehnologija, poput solarne energije i energije vjetra. Sve je to postignuto iako je potražnja za energijom brzo rasla.

Tačnije, emisija je porasla za 410 miliona tona 2023. godine, dok je 2022. iznosila 490 miliona tona. Na povećanje u godini iza nas uticale su teške suše u Kini, Sjedinjenim Državama i drugim važnim ekonomijama.

Podaci Međunarodne agencije za energiju (IEA) pokazuju da bi ove emisije u posljednjih pet godina bile tri puta veće da nisu uključene čiste tehnologije.

Prvi put prošle godine obnovljivi izvori i nuklearna energija bili su izvori iz kojih se proizvodi više od polovine ukupne električne energije u razvijenim ekonomijama. Od 2019. do 2023. godine, čista energija je udvostručila rast fosilnih goriva.

Treba napomenuti da su osim solarne energije i energije vjetra, značajnu ulogu u smanjenju emisija 2023. godine imali i električni automobili. Na globalnom nivou, električni automobili su činili jednu od pet prodatih novih automobila.

Ono što ostaje kao potreba je više poticati razvoj čiste tehnologije i električnih vozila u ekonomijama u nastajanju i razvoju. Naime, na razvijene ekonomije i Kinu otpada oko 90 posto novih vjetroelektrana i 95 posto prodaje električnih vozila, navodi se na sajtu IEA.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti