ENERGETSKI PORTAL

Da li biste živjeli u zgradi – košnici?

Prosječan čovjek u industrijalizovanim društvima provede oko 70 odsto dana u zatvorenom prostoru (u mnogim zemljama ovaj procenat je daleko veći). Cjelodnevno gledanje u ekran računara, sjedenje i udisanje ustalajog vazduha ne idu na ruku našem zdravlju, pa nam ne preostaje ništa drugo nego da poboljšamo karakteristike prostora i uskladimo ga sa našim potrebama.

Sa druge strane, efikasne kuće i zgrade postale su sastavni dio globalne dekarbonizacije gradova jer jedino održivo stanovanje može da smanji veliku potrošnju energije i resursa u domovima.

Sada, kada savremena arhitektura ima jasan pravac u kom treba da ide, postavlja se pitanje koje je to najbolje rješenje koje će transformisati urbana mjesta i obezbijediti nam kvalitetniji život?

Naravno da su na scenu stupile brojne održive kuće i eko-zgrade koje na pametan način prevazilaze nedostatke tradicionalne gradnje, a ovih dana pažnju mi je privukao koncept njemačkog arhitekte Pitera Haimerla koji je dizajnirao zgradu po uzoru na košnicu.

 

 
 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Објава коју дели PETER HAIMERL . ARCHITEKTUR (@peterhaimerl.architektur)

Čovjek po mnogo čemu treba da se ugleda na najvrednije insekte, pa tako i kada je riječ o izgradnji stambenih i poslovnih objekata.

Pametne pčele ostaju dosljedne šestouglu jer je to jedan od najjačih i najefikasnijih oblika na svijetu. Šestougaona struktura u stanju je da izdrži veliko opterećenje koje se ravnomjerno raspoređuje na sve strane što sprečava kolaps i deformacije. Takođe, izbor šestougla u arhitekturi omogućava nam da sa najmanje materijala pokrijemo velike površine pa time postaje jasnije zbog čega je šestougao vjerovatno najbolji izbor kada je riječ o održivoj gradnji.

Ovo je prepoznao i Haimerl iz čijeg je studija ponikla zgrada-košnica u kojoj su cilindrični stanovi naslagani jedan na drugi baš kao u saću.

Izbor šestougla omogućio je njemačkom arhitekti da se poigra sa prostorom i iskoristi ga na kreativan i efikasan način. Haimerl tvrdi da ovi cilindrični stanovi djeluju 1,3 puta veće od nihove stvarne veličine, nude dinamičnije i otvorenije životno okruženje i podstiču osjećaj zajedništa. Pored toga, kosi plafoni i zidovi pružaju upotrebljiv prostor koji ne bi postojao u tradicionalnoj zgradi, a dva prozora na početku i kraju cilindra dovoljna su da osvijetle cijeli stan dnevnom svjetlošću, piše Designboom.

Čini se da je princip košnice sve atraktivniji savremenim arhitektama koji su tek skoro uvidjeli ono što su pčele oduvijek znale – šestougao štedi materijal, osigurava čvrstinu i nudi prostranost.

Tako bi fraza „život kao u košnici“ uskoro  mogla da poprimi novo, pozitivno značenje ukoliko ideja o zgradama – košnicama zaživi, a naši stanovi i kancelarije dobiju šestougaoni oblik.

Milena Maglovski

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti