U zgradarstvu

Primjena energetske efikasnosti u zgradarstvu

Sektor zgradarstva ima ogroman potencijal za uštedu energije i identifikovan je kao jedan od najvažnijih u oblasti unaprjeđenja energetske efikasnosti u BiH.

Zašto bi vlasnici stambenih objekata trebalo da uvedu mjere energetske efikasnosti?

Prosječna godišnja potrošnja toplotne energije u većini postojećih objekata u gradskim sredinama u našoj zemlji značajno je veća, i to čak dva do tri puta nego u novim objektima.

Stambene zgrade koje su izgrađene prije devedesetih su loše izgrađene kada se uzme u obzir aspekt energetske efikasnosti, toplotna svojstva njihovih omotača veoma su slaba, a i dodatno se pogoršavaju usljed starenja.

Foto-ilustracija: Freepik (wirestock)

Navodimo samo par nedostataka većine stambenih objekata:

  • Nepostojanje ili neadekvatnost termoizolacije na objektu, loši ili dotrajali prozori i vrata,
  • Predimenzionirane instalacije za sistem grijanja, kotlovi ili toplotne stanice ako su objekti priključeni na mrežu daljinskog grijanja.

Navodimo najčešće mjere koje doprinose uštedi energenata i do 75 odsto u starim zgradama:

  • Stavljanje savremenog termoizolacionog sloja na zidove
  • Termoizolacija krova ili međuspratne konstrukcije
  • Zamjena dotrajalih prozora ili postavljanje izolacionih traka na prozore ili vrata koji slabo dihtuju.

Zahvaljujući ovim mjerama, vlasnici starih kuća i stanova u starim zgradama mogu značajno smanjiti rasipanje energije i visinu svojih računa za utrošenu energiju zadržavajući sav postojeći komfor.

Da bi se prilikom gradnje primijenila znanja u vezi s načinom povećanja energetske efikasnosti na najbolji način, veoma je važno angažovati iskusnog licenciranog inženjera za energetsku efikasnost za izradu neophodnog elaborata.

Tim ovakvih stručnjaka, iskusnih u izradi elaborate za energetsku efikasnost, stoji vam na raspolaganju u brojnim projektanskim kućama, a i mi vam možemo pomoći u odabiru stručnjaka za izradu elaborata ako nam pošaljete upit na mejl info@energetskiportal.ba.