Energetski samit BiH krajem mjeseca u Neumu

Foto-ilustracija: Freepik (wirestock)

Energetski samit u Bosni i Hercegovini 2024. održava se u Neumu od 23. do 26. aprila. Prvog dana Samita, govoriće se o implikacijama Uredbe EU o mehanizmu za prilagođavanje granice ugljenika (CBAM), dostupnosti sredstava u bankarskom sektoru za finansiranje energetske tranzicije te sigurnosti snabdijevanja prirodnim gasom kroz razvoj nove infrastrukture. Tokom drugog dana Samita na uvodnom panelu razgovaraće se o energetskoj efikasnosti sa posebnim fokusom na mala i srednja preduzeća te stambeni sektor,  Članovi Zelenog kluba Parlamentarne skupštine BiH diskutovaće o pravednoj energetskoj tranziciji u BiH, a članovi akademske zajednice razgovaraće o novim pristupima za istraživanje i razvoj.

Ostale teme uključivaće i Sistem trgovanja emisijama (ETS), izazove i mogućnosti investiranja u elektrane na obnovljivu energiju te energetske zajednice u BiH. Završni paneli na ovogodišnjem Samitu govoriće o razvoju tržišta električne energije u regiji te potrebi usklađivanja razvoja mrežnih kapaciteta i distribuirane proizvodnje kako bi se odgovorilo na povećanu proizvodnju energije iz obnovljivih izvora.

Pročitajte još:  

Događaj organizuju Vlada Sjedinjenih Američkih Država putem USAID Projekta asistencije energetskom sektoru (USAID EPA), Delegacija Evropske unije u BiH i Kancelarija specijalnog predstavnika Evropske unije u BiH, Savezna vlada Njemačke preko Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ), Ambasada Republike Češke u BiH, UNDP i Britanska ambasada Sarajevo. Samit će okupiti ključne domaće i međunarodne aktere, predstavnike izvršne i zakonodavne vlasti, stručnjake u energetici te predstavnike poslovne zajednice. Kroz tematske panele, radionice i prezentacije relevantnih projekata, vodiće se diskusije o ključnim temama vezanim za energetski sektor Bosne i Hercegovine.

Svi zainteresovani za učešće na Energetskom samitu 2024. mogu se prijaviti na www.energetskisamit.ba gdje je dostupno i više informacija o agendi i panelistima.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti