ENERGETSKI PORTAL

Evropa ulaže 1,4 milijarde eura za razvoj tehnologija vodonika

Foto-ilustracija: Freepik (bugphai)

Evropska komisija odobrila je 1,4 milijarde eura državnih podsticaja za članice EU kako bi podstakla razvoj i industrijsku primjenu revolucionarnih tehnologija vodonika što bi doprinijelo decarbonizaciji sektora mobilnosti i transporta.

Ovo je četvrti talas Važnih projekata od zajedničkog evropskog interesa (IPCEI), poznat kao Hy2 Move, a prvi je pokrenut 2019. godine. Zajedno ova četiri progama imaju cilj da prikupe preko 43 milijarde eura, podržavajući više od 120 projekata u kojima učestvuje gotovo 100 evropskih kompanija.

Hy2Move će pomoći u ostvarivanju ciljeva Evropskog zelenog sporazuma, i doprinosi ostvarivanju cilja za 2050. godinu, smanjenje emisija iz sektora mobilnosti i transporta za 90 odsto.

Hy2Move obuhvata četiri radne linije. Jedna cilja na razvoj mobilnosti i transportnih aplikacija radi integracije tehnologija vodonika u transportna sredstva, uključujući, na primjer, platforme vozila na gorivne ćelije za upotrebu u autobusima i kamionima. Druga je fokusirana na razvoj visokoperformansnih tehnologija gorivnih ćelija za brodove ili lokomotive. Treća radna linija ima za cilj razvoj rješenja za skladištenje vodonika u vozilima, kao što su lagani, ali izdržljivi rezervoari za vodonik za upotrebu u avionima, dok je četvrta usmjerena na razvoj tehnologija za proizvodnju vodonika za mobilne i transportne aplikacije.

Pročitajte još:

Zeleno svjetlo Komisije zatražile su Estonija, Francuska, Njemačka, Italija, Nizozemska, Slovačka i Španija. Dio sredstava biće usmjeren u razvoj metoda integracije vodonikovih gorivih ćelija u prevoz i u razvoj tehnologija, a projekat će podržati i razvoj tehnologija gorivih ćelija i nove metode za skladištenje vodonika.

Članice su uspostavile „mehanizam povrata“ za projekte koji primaju velike iznose pomoći. Ako projekat generiše više neto prihoda nego što se očekivalo, tada će i članice dobiti dio.

„Oduševljeni smo što vidimo uspješan završni dio vodoničnih IPCEI projekata. Sada je ključno da države članice obezbijede potrebne resurse za sve talase i uspostave odgovarajuće uslove kako bi se ovi projekti što prije realizovali“, rekao je  Georgios Chatzimarkakis, izvršni direktor „Hydrogen Europe“.

Jasna  Dragojević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti