ENERGETSKI PORTAL

Globalna potražnja za naftom dostiže vrhunac do kraja decenije

Foto-ilustracija: Unsplash (John Cameron)

Globalna potražnja za naftom naglo je porasla kada su svjetske ekonomije ušle u proces oporavka od pandemije Covid-19 i energetske krize izazvane ratom u Ukrajini, ali se ove godine nazire pad potražnje za crnim zlatom, saopštila je Međunarodna agencija za energetiku (IEA).

IEA je ovog mjeseca objavila izvještaj o tržištu nafte u kome navodi da se globalna potražnja za naftom smanjila na 1,2 miliona barela dnevno (mb/d) ove godine i predviđa da će se u 2025. godini potražnja smanjiti na 1,1 mb/d.

U periodu između 2020. i 2023. godine, globalno tržište nafte bilo je potreseno pandemijom i svjetskom energetskom krizom, a kada su svjetske ekonomije, saobraćaj i turizam počeli da se oporavljaju od 2022. do 2023. godine, globalna potrošnja nafte porasla je za više od dva miliona barela na dan.

Oporavak ekonomije Kine i vazdušnog saobraćaja u najvećoj mjeri doprinijeli su porastu potražnje za naftom.

Međutim, potražnja za crnim zlatom naglo je usporena u drugoj polovini 2023. godine, a najnoviji podaci ukazuju na to da je taj trend nastavljen i početkom 2024. godine.

Potrošnja nafte iznosila je 1,6 mb/d na godišnjem nivou u prvom kvartalu 2024. godine, što je pad sa 1,9 mb/d u posljednjem kvartalu 2023. godine i preko tri mb/d sredinom prošle godine.

Pročitajte još:

IEA predviđa da će potražnja za naftom dostići vrhunac do kraja decenije, a ovome će najviše doprinijeti kontinuirano povećanje broja električnih vozila, posebno u Kini, veće uštede goriva u vozilima i veći napori bliskoistočnih ekonomija, posebno Saudijske Arabije, da smanje količinu nafte koja se koristi u proizvodnji električne energije.

Ipak, ne dijele svi stručnjaci ovo mišljenje. Istraživački tim kompanije Enverus (EIR), američke platforme za energetiku, objavio je izvještaj u kojem navode da ne očekuju da će globalna potražnja za naftom dostići vrhunac do kraja decenije.

Štaviše, EIR navodi da će globalna potražnja za naftom najvjerovatnije porasti do 2030. godine jer nisu ostvareni ciljevi za uštede goriva, dok ekspanzija električnih automobila usporava. Predviđanja koje je objavila IEA zahtijevaju značajne promjene u načinu na koji trošimo naftu tokom kratkog vremenskog perioda, tvrde iz EIR-a.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti