Gradi se prva faza drinskog nasipa od 2,8 kilometara

Foto-ilustracija: Pixabay/Hans

Јedan od pet najvažnijih vodoprivrednih objekata za zaštitu od poplava u Srpskoj je drinski nasip čija je izgradnja počela prije dva mjeseca u Јanji.

U prvoj fazi biće izgrađeno 2,8 kilometara nasipa koji se finansira kreditom Evropske investicione banke i koštaće 2,4 miliona KM.

Nasipom će od izlivanja Drine biti zaštićeno oko 30.000 stanovnika, više stotina privrednih i privatnih objekata, te oko 19.0000 hektara obradivog zemljišta.

Oko dva hektara obradive zemlje Avde Hadžića iz Јanje biće na samom obodu drinskog nasipa. U vrijeme poplava 2014. godine pretrpjeli su ogromne štete, pa su izgradnju nasipa dočekali sa olakšanjem.

„Pa kako je bilo, počinju, ne počinju, pomislih neće to nikad ni raditi. Hvala dragom Bogu, počeli su radovi, valjda se završi“ kaže Hadžić.

Pročitajte još: 

Nasipom se štiti oko 19.0000 hektara obradivog zemljišta.

Fahrudin Junuzović, mještanin Janje rekao je da ovaj kraj zasniva na poljoprivrednoj proizvodnji, te da od nje živi  90 odsto stanovnika.

Drinski nasip jedna je od pet najvećih investicija za zaštitu od poplava u RS, gradi se sredstvima Evropske investicione banke i prva faza košta 2,4 miliona maraka.

„Jedina moguća odbrana Bijeljine i Semberije je izgradnjom drinskog nasipa. Ukupna dužina koja će se raditi je oko 2.800 metara. U okviru tog projekta biće urađeno negdje oko 400 metara parapetnog zida“ rekao Miroslav Milovanović, direktor JU Vode Srpske.

Iz JU Vode Srpske i Bijeljina put, koji su izvođač radova navode da radovi kasne jer se čekalo na građevinsku dozvolu iz Gradske uprave Bijeljina, te očekuju da će donaknaditi izgubljeno vrijeme i prvu fazu završiti do kraja godine.

Izvor: RTRS

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti