ENERGETSKI PORTAL

Indija bi mogla značajno promijeniti globalno tržište nafte ove decenije

Foto-ilustracija; Unsplash (Dimitry Anikin)

Indija bi mogla postati zemlja koja će značajno uticati na globalno tržište nafte u narednoj deceniji. Država sa 1,4 milijarde stanovnika, ekonomski rast, ekspanzija srednje klase, uz industrijalizaciju, mogu dovesti do velike potražnje za naftom na globalnom nivou, pokazalo je najnovije istraživanje Međunarodne energetske agencije (IEA).

Očekuje se da će Indija postati najveći pokretač globalnog rasta do 2030. godine, posebno jer je u velikoj mjeri zavisna o uvozu nafte, iako je došlo do blagog pomaka prema OIE, posebno kada su u pitanju biogoriva.

Kako se navodi u izvještaju agencije, zemlja će zabilježiti porast potražnje za naftom od skoro 1,2 miliona barela dnevno, što je, ako je mjera za barel oko 159 litara, ukupno 190 miliona litara nafte dnevno u svijet. Posebno se ističe rast potražnje za dizel i benzinskim gorivima, uz očekivanje snažnog rasta potražnje za mlaznim kerozinom i TNG-om.

Indijske naftne kompanije ulažu velika sredstva u kapacitete rafiniranja kako bi zadovoljile rastuću domaću potražnju. Očekuje se da će do 2030. godine biti uveden milion barela dnevno novog kapaciteta destilacije, čime će Indija ostati ključni izvoznik goriva, posebno u Aziju. Sve u svemu, predviđa se i proširenje rafinerijskih kapaciteta, navode iz IEA.

Ipak, Indija je relativno mali proizvođač nafte, s ograničenim potencijalom za rast – domaća proizvodnja zadovoljava 13 posto njenih potreba za naftom. S obzirom na napore vlade da privuče investicije, očekuje se pad domaće proizvodnje, što će dodatno povećati zavisnost od uvoza. Očekuje se da će povećana prerada u rafineriji povećati uvoz sirove nafte.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti