ENERGETSKI PORTAL

Inovativna rješenja za ravnomjernu zelenu tranziciju

Foto: ljubaznošću Žarka Petrovića

Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) ima jedinstveni Program finansiranja, koji je osmislio tim za vitalni razvoj ove organizacije. Program finansiranja vezan je za Javne pozive u formi izazova za inovacije, u okviru njihove Platforme za zeleno finansiranje u Srbiji. Realizuju ga sa ciljem da podrže one koji imaju inovativna rješenja za klimatske promjene, zaštitu životne sredine, zelenu tranziciju privrede i društva, a potrebna im je tehnička i finansijska podrška da ih sprovedu. Od 2017. do januara 2024. godine podržali su 103 zelene inicijative sa šest miliona dolara sufinansiranja i privukli 55 miliona dolara za njihovo sprovođenje. Sufinansiranje su obezbijedili donatori, uz čiju podršku sprovode projekte u oblasti zelene transformacije – Evropska unija, vlade Švedske, Švajcarske i Japana, kao i Globalni fond za životnu sredinu (GEF).

Žarko Petrović, vođa tima za vitalni razvoj UNDP Srbija, u razgovoru za naš časopis kaže da inicijative realizovane zahvaljujući ovom Programu doprinose ublažavanju klimatskih promjena, dekarbonizaciji privrede i povećanju proizvodnje energije iz obnovljivih izvora, ubrzanju prelaska na cirkularnu ekonomiju i smanjenju otpada, unapređenju kvaliteta vazduha i biodiverziteta, uspostavljanju održivih prehrambenih sistema, kao i povećanju energetske efikasnosti i obezbjeđivanju pravednosti procesa energetske tranzicije u Srbiji.

– Inicijative se sprovode širom zemlje i doprinose da se zelena tranzicija odvija ravnomjerno. Mnoge imaju veliki potencijal da se dalje proširuju i primjene na drugim mjestima – kaže Petrović.

Prema njegovim riječima, zahvaljujući podršci stručnjaka UNDP-a, otvaranju prilika za umrežavanje i promociji u javnosti, nekoliko sufinansiranih projekata je prevazišlo prvobitno planirane okvire. Jedan projekat je uspio da prikupi devet miliona eura u kreditima banaka za širenje novog pristupa proizvodnji električne energije iz biomase.

 U FOKUSU:

Postupak prijavljivanja

Javni pozivi za inovacije otvoreni su za kompanije iz privatnog i javnog i sektora, istraživačke institucije, organizacije civilnog društva i lokalne samouprave, poljoprivredna gazdinstva i zadruge.

– Nakon ocjenjivanja pristiglih prijava, autori izabranih rješenja prolaze obuku i dobijaju mentorsku podršku da ideje pretvore u opipljive poslovne planove i izvodljiva zelena ulaganja. Oni koji najuspješnije završe ovaj proces dobijaju sufinansiranje za primjenu svojih inovativnih ideja – objašnjava Petrović.

Od podržanih investicija očekuje se da doprinesu zelenoj transformaciji privrede i unapređenju kvaliteta životne sredine i života građana Srbije. Ujedno moraju imati uticaj na pravednu tranziciju, smanjenje energetskog siromaštva i otvaranje zelenih radnih mjesta.

Foto: UNDP

Specifičnosti programa

Naš sagovornik kaže da je analiza ovog pristupa zelenom finansiranju, koju je uradio nezavisni konsultant, pokazala da Program ima više specifičnosti koje mu daju komparativnu prednost u odnosu na druge slične programe podrške zelenom finansiranju u Srbiji. On omogućava da se pokrenu inovativni projekti u ranoj fazi razvoja, što im daje šansu da privuku i druge investitore. Među rijetkim je programima koji se istovremeno fokusiraju na zelene inicijative i na inovacije i jedan je od malobrojnih koji konkretno ciljaju na zelene projekte. Jedini je otvoren za širok dijapazon učesnika, uključujući startape, mala i srednja preduzeća (MSP), kao i velike korporacije, iz privatnog i javnog sektora.

– Program učesnicima obezbjeđuje praktičan rad sa mentorima i konkretne smjernice, pružajući im znanja i vještine potrebne da izvedu održive i finansijski isplative poduhvate. Mentori pomažu projektnim timovima i da protumače zakone i dobiju neophodne dozvole, kako bi sproveli svoje projekte u skladu sa pravnim okvirom – kaže Petrović.

Priredila: Mirjana Vujadinović Tomevski

Tekst u cijelosti pročitajte u Magazinu Energetskog portala ODRŽIVA ARHITEKTURA I FINANSIRANJE ZELENE GRADNJE 

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti