IRENA: Rekordan rast OIE, ali napredak mora biti pravičan

Foto-ilustracija: Unsplash (Andreas Gücklhorn)

Godina iza nas postavila je novi rekord u primjeni obnovljivih izvora energije u globalnom energetskom sektoru, dostigavši ​​3.870 gigavata (GW), objavila je Međunarodna agencija za obnovljivu energiju (IRENA).

IRENA je objavila statistiku o kapacitetu obnovljivih izvora energije (OIE) za 2024. godinu, prema kojoj su obnovljivi izvori činili 86 odsto svih novih energetskih instalacija u svijetu u 2023. godini.

Međutim, neravnomjeran razvoj obnovljivih izvora energije odstupa od cilja da se do 2030. godine utrostruči svjetski udio OIE, navodi se u saopštenju.

Tako je prošle godine globalnoj energetskoj tranziciji najviše doprinijela Kina, koja je povećala svoj obnovljivi kapacitet za 297,6 GW, odnosno 63 odsto od ukupno 473 nova zelena gigavata u svijetu, dok su obnovljivi izvori energije u Aziji porasli za 326 GW.

PROČITAJTE JOŠ:

Ostale regije koje su zabilježile značajan rast su Bliski istok sa porastom od 16,6 odsto i Okeanija sa porastom obnovljivih izvora od 9,4 odsto.

Zemlje G7 povećale su svoje kapacitete OIE za 7,6 posto, dodavši 69,4 GW zelene energije prošle godine, dok je udio OIE u zemljama G20 povećan za 15 odsto, dostigavši ​​ukupno 3.084 GW do kraja 2023. godine. Afrika je takođe zabilježila određen rast s povećanjem od 4,6 odsto, dostigavši ​​62 GW ukupnog kapaciteta OIE.

Solarna energija i dalje dominira u ekspanziji obnovljivih izvora energije, čineći 73 odsto povećanja OIE u prošloj godini, a slijedi je sa 24 odsto udjela u ekspanziji zelene energije.

Međutim, da bi svijet dostigao preko 11 teravata (TW) obnovljivih izvora energije, što je cilj za 2030. godinu, potrebno je da samo članice G20 do tada dostignu 9,4 TW obnovljivih izvora energije.

Stoga agencija IRENA napominje da su političke intervencije i globalno usmjeravanje razvoja OIE neophodni kako bi se efektivno uključile zemlje koje još uvijek zaostaju u energetskoj tranziciji.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti