ENERGETSKI PORTAL

Kako banke finansiraju krčenje Amazonije

Foto-ilustracija: Unsplash (Ivars Utinans)

Prema najnovijem istraživanju nevladine organizacije Grinpis, krediti brazilskih nacionalnih i internacionalnih banaka, kao i novac poreskih obveznika, finansiraju ilegalno krčenje amazonske prašume.

Istraga je analizirala davanje kredita za poljoprivrednu proizvodnju u Brazilu od 2018. do 2022. godine i otkrila slučajeve u kojima su poljoprivredne aktivnosti bile finansirane na ovaj način uprkos tome što štete životnoj sredini.

U izvještaju pod nazivom Bankarsko izumiranje: Banke i investitori kao partneri u krčenju šuma, Grinpis otkriva da je preko 8,6 miliona dolara pozajmljeno ruralnim imanjima na kojima se sprovodi ilegalno krčenje šume, otimanje zemljišta, neregularno uzgajanje stoke, kao i onima koja se preklapaju sa zaštićenim područjima ili se u njima potpuno nalaze.

Grinpis je identifikovao čak 10.074 imanja koja se djelimično ili u potpunosti nalaze u zaštićenim područjima gdje ne bi smjela da postoji poljoprivredna aktivnost; 24 imanja se preklapa sa autohtonim staništima, dok se 21.692 imanja preklapa sa nezaštićenim javnim šumama.

PROČITAJTE JOŠ:

Izvještaj takođe pokazuje da je 798 imanja, na koje je brazilska ekološka agencija IBAMA stavila embargo, takođe dobilo finansiranje.

Industrijska poljoprivreda je glavni pokretač krčenja šuma u ​​Brazilu – skoro 96 odsto posječenih šuma u 2022. godini bilo je posljedica poljoprivrede, saopštio je Grinpis.

Foto-ilustracija: Unsplash (Sebastien Goldberg)

Krčenje šuma uzrokuje gubitak staništa divljih vrsta, a time i gubitak biodiverziteta. Osim toga, ilegalna sječa šuma je glavni izvor emisija gasova staklene bašte u Brazilu – 48 odsto emisija u zemlji u 2022. godini bilo je izazvano krčenjem šuma, a kada na to dodamo 27 odsto gasova staklene bašte iz poljoprivrednih aktivnosti, ovaj sektor odgovoran je za 75 odsto ukupnih emisija u Brazilu.

Aktuelna politika nada za Amazoniju

Gubitak šuma značajno je opao u Brazilu i Kolumbiji 2023. godine kao rezultat aktuelne politike koja je zaštitu šuma postavila kao jedan od prioriteta, navodi se u saopštenju Svjetskog instituta za resurse.

Tako je u Brazilu prošle godine zabilježeno smanjenje primarnih gubitaka šuma za 36 odsto, dostigavši najniži nivo od 2015. godine, dok je u Kolumbiji gubitak primarnih šuma prepolovljen u 2023. godini u poređenju sa 2022. godinom.

Međutim, iako su brazilski predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva i predsjednik Kolumbije Gustavo Petro pridali veliki značaj zaštiti amazonske prašume, svijet je i dalje daleko od cilja „nultog krčenja“ do 2030. godine budući da su tropski predjeli prošle godine izgubili 3,7 miliona hektara primarnih šuma, što je površina nešto manja od Butana.

Milena Maglovski

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti