Kako je poljoprivreda ugrozila savanu sa najvećim biodiverzitetom na svijetu

Foto-ilustracija: Freepik (rawpixel.com)

Seradu – regija tropske savane u Brazilu, koja je značajna po svom biodiverzitetu, posljednjih godina je u velikoj mjeri ugrožena zbog razvoja poljoprivrede. Podaci Svjetskog ekonomskog foruma (WEF) pokazuju da je ova regija prije deset godina prepoznata kao poljoprivredni potencijal. Od tada je vodeći centar u Brazilu za uzgoj i globalni izvoz soje, kukuruza, šećerne trske i govedine. Štaviše, Seradu predstavlja 60 posto ukupnog poljoprivrednog proizvoda ove zemlje.

Sve je to dovelo do degradacije ovog kraja, kako bi se zemljište prenamijenilo u poljoprivredne svrhe. Problem je veliki, jer je Seradu savana sa najvećim biodiverzitetom na svijetu, a ujedno i drugi po veličini biom u Latinskoj Americi – koji je sada ugrožen. Tačnije, u njemu živi oko pet odsto svih biljnih i životinjskih vrsta na planeti. Osim toga, kao rezervoar za 14 odsto slatke vode u Brazilu, Seradu je ključan za sigurnost vodosnabdijevanja.

A 2022. godine svjetski mediji su pisali o krčenju šuma, koje je u samo jednoj godini poraslo za preko 20 odsto. Novi podaci pokazuju da je 2023. godine oko 7.800 km2 zemljišta pretvoreno u poljoprivredno zemljište, što je povećanje od preko 40 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Kao rezultat ovakvih aktivnosti do sada je izgubljena polovina prvobitne vegetacije.

Dobro snabdijevanje vodom, odgovarajuća temperatura i količina padavina su razlozi zbog kojih je ovo područje prepoznato kao poželjno za razvoj poljoprivrede.

Da bi se ovaj trend zaustavio, neophodno je uvesti održive poljoprivredne prakse, kao što je regenerativna poljoprivreda, kao i poboljšanu tehnologiju koja povećava prinose bez daljeg pretvaranja zemljišta u poljoprivredu. Takve prakse bi omogućile obnovu dijela degradiranog zemljišta, bez uticaja na smanjenje prinosa. Mora se ojačati politika zaštite autohrone vegetacije.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti