Kako stari rudnici mogu da posluže za skladištenje energije

Foto-ilustracija: Unsplash (Dan Meyers)

Osim intenzivne izgradnje objekata za proizvodnju obnovljive energije, energetska tranzicija kojoj težimo zahtijeva i izgradnju objekata za skladištenje energije, budući da efikasnost obnovljivih izvora, poput solarnih i vjetroelektrana, zavisi od vremenskih prilika.

Reverzibilne hidroelektrane su jedan od načina za postizanje efikasnog skladištenja zelene energije, a time i energetske stabilnosti.

Oni rade tako što pumpaju vodu u gornji rezervoar kada postoji višak električne energije iz obnovljivih izvora na mreži, a kada je potrebno, pokreću turbine tako što ispuštaju vodu iz gornjeg rezervoara u donji rezervoar i tako proizvode zelene kilovate.

Reverzibilnije hidroelektrane širom svijeta omogućiće stabilniji prelaz na čistu energiju, a istraživači sa Australijskog nacionalnog univerziteta ukazuju da bi se za izgradnju takvih postrojenja mogli koristiti napušteni rudnici.

PROČITAJTE JOŠ:

Naučnici su u istraživanju, objavljenom u naučnom časopisu Science Direct, locirali 904 rudarska područja u 77 zemalja širom svijeta koja su pogodna za izgradnju reverzibilnih hidroelektrana.

Rezultati istraživanja pokazuju da bi hidroelektrane izgrađene na jalovištima, jamama i jezerima nekadašnjih rudnika mogle skladištiti čak 30 TWh godišnje.

Rudnici su uglavnom opremljeni pumpama za vodu, putevima, elektrodistributivnim mrežama i drugom infrastrukturom, što uveliko olakšava izgradnju ovakvih hidroelektrana i smanjuje njihov negativan uticaj na životnu sredinu, smatraju istraživači.

Jedna takva hidroelektrana biće izgrađena do kraja 2024. godine u Kvinslendu u Australiji, a njen kapacitet pumpnog skladištenja biće 2.000 MWh.

Milena Maglovski

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti