ENERGETSKI PORTAL

Nakon deset godina poništena koncesija za hidroelektrane na Neretvi

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Visit Herzegovina (@visit_herzegovina)

 

Ranije izdata koncesijska dozvola za izgradnju dvije mini hidroelektrane na rijeci Neretvi poništena je na sjednici Vlade Hercegbosanskog kantona, čime je okončana desetogodišnja bitka za očuvanje jedinstvenog prirodnog fenomena Bunski kanali.

Male hidroelektrane “Buna 1”, “Buna 2” na Bunskim kanalima krajem 2022. godine brisane su i iz Prostornog plana Grada Mostara, a sada je Vlada HNK usvojila Odluku o prestanku koncesijskog odnosa.

„Vlada je usvojila Odluku o prestanku koncesijskog odnosa utvrđenog Ugovorom o koncesiji za korištenje voda rijeke Neretve za proizvodnju električne energije izgradnjom objekta mini-hidroelektrane na području Bune. Takođe, usvojene su i odluke o davanju saglasnosti na prijedloge ugovora o koncesiji za obavljanje elektroprivredne djelatnosti proizvodnje električne energije izgradnjom elektroenergetskih objekata fotonaponskih elektrana na području Stoca i Čitluka“, saopšteno je iz Vlade.

Pročitajte još:

Ekološka udruženja iz Mostara od 2014. godine, borila su se za očuvanje Bunskih kanala kao zaštićenog spomenika prirode. Podršku su im pružila brojna udruženja iz zemlje i regije, te svjetski aktivisti.

Bunski kanali iz godine u godinu postaju značajan prirodni turistički potencijal koji posjećuje veliki broj turista, a karakterističan je prirodni fenomen prepoznatljiv po sedrenim vodopadima, kojima se Buna spaja sa Neretvom.

Na tom dijelu se cijela rijeka Neretva ulijeva u kanal širine nešto više od tri metra i dužine oko 850 metara. Ovaj fenomen se može samo vidjeti u ljetnom periodu odnosno, kada je ekstremno mali vodostaj rijeke Neretve.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti