Obnovljivi izvori energije budućnost energetskog sektora u BiH

Foto-ilustracija: Unsplash (Natanael Vieira)

Drugog dana Energetskog samita 2024 na dva panela se diskutovalo o dvije važne teme iz oblasti obnovljivih izvora energije. Na panelu pod nazivom „Investiranje u postrojenja na obnovljive izvore energije“, naglasak je stavljen na izazove i mogućnosti ulaganja u postrojenja koja koriste obnovljive izvore energije i mogućnosti trgovine električnom energijom u Bosni i Hercegovini.

Takođe se govorilo i o razvojnim projektima obnovljivih izvora energije, o postojećim problemima i mogućim rješenjima, inovativnim pristupima strukturisanju finansija koji su se pokazali efikasnim u ublažavanju finansijskih izazova, te o novim strategijama za trgovinu električnom energijom u BiH, saopštili su organizatori.

„EBRD smatra da i javni i privatni sektor imaju važnu ulogu u energetskoj tranziciji u BiH. Podržavamo Elektroprivredu BiH u finansiranju solarne elektrane Gračanica a potencijalni veći portfolio solarnih investicija doprinijeće pravednoj energetskoj tranziciji. Na sličan način sarađujemo s privatnim investitorima koji mogu donijeti važnu ekspertizu, ubrzati procese, te doprinijeti konkurentnijem tržištu električne energije u BiH. Svi nivoi vlasti trebali bi raditi na poboljšanju regulatornog okvira u sektoru električne energije uključujući i uspostavljanje berze električne energije, pojednostavljenju i unaprijeđenju sistema izdavanja dozvola, investiranju u mrežnu infrastrukturu i organizovanju aukcija za obnovljive izvore energije koje su već provedene u mnogim susjednim državama“, rekla je direktorica  Kancelarije Evropske banke za obnovu i razvoj za BiH Manuela Naessl.

Pročitajte još:

Na panelu su svoje ideje takođe prezentovali projekt menadžer za BiH WPD Adria Ivan Grbavac i rukovodilac razvoja CEE i SEE, Woodburn Capital Partners Mirko Medenica.

Tokom panela Mirza Ustamujić skrenuo je pažnju da prema podacima Centralne banke Bosne i Hercegovine milijarde maraka domaćeg kapitala koji se nalazi u bankama, kao i spremnost stranih investitora, trebaju biti početak priče zelenih obveznica i angažmana domaćih kompanija poput Elektroprivrede i Energoinvesta da budu lideri u kreiranju novih vrijednosti.

„Uticaj takvih investicija na ukupan BDP ustvari predstavlja generacijsku priliku na koju se čeka preko 30 godina da se podstakne snažan razvoj privrede, ali i otvore nove mogućnosti na regionalnim tržištima u sektoru obnovljivih izvora energije. Na kraju, to može biti jasna poruka da naša zemlja ima kapacitete i snagu da bude regionalni lider promjena i stvaranja pozitivnih vrijednosti – poručio je Ustamujić.

Izvor: start.bih

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti