Ozelenjenje unutrašnjih prostora – život biljaka u vještačkim uslovima

Foto-ilustracija: Unsplash (Liubov Ilchuk)

Mjesec mart je ispunjen svjetskim danima posvećenim divljim vrstama, vodama, šumama i ostalom, a svi oni nose zajedničku poruku – čuvajmo našu prirodu. Urbano planiranje, poljoprivreda i druge ljudske aktivnosti svakodnevno degradiraju i smanjuju prirodna prostranstva koja su dom biodiverziteta.

I dok prodiremo u svaki dio prirode, uništavamo je i zamjenjujemo betonskim zidovima, svjesni smo i da bez nje ne možemo. Zato ljudi pronalaze različite načine da čak i djelić toga unesu u naš životni prostor.

Moramo priznati da ništa ne može oplemeniti i oživjeti betonske zidove kao biljke. Ono o čemu bih danas željela da pišem je inovativno rješenje koje su osmislili naučnici, koje omogućava ozelenjavanje čak i podzemnog prostora sa veoma teškim uslovima za život biljaka.

U konkretnom slučaju radi se o predvorju linije metroa u Pragu. Arhitektonska rješenja ne prestaju da nas oduševljavaju, pa su ovoga puta naučnici Univerzitetskog centra za energetsku efikasnost zgrada (UCEEB) sa Češkog tehničkog univerziteta osmislili terarijum koji će putnicima pružiti estetski doživljaj.

Kao što sam napisala, ovo su veoma nepovoljni uslovi za život biljaka, što je inženjerima donijelo brojne izazove. Terarijum je napravljen od materijala koji je teško zapaljiv, a u srcu ove tehnologije je pametan sistem koji brine o potrebama biljaka. Instalisani senzori prate različite vrijednosti na osnovu kojih kontrolišu navodnjavanje, odnosno vlažnost tla i vazduha. Posebno vještačko osvjetljenje će zamijeniti potrebu za sunčevom svjetlošću, koja će takođe regulisati temperaturu. Pametni sistem istovremeno prati nivo CO2 unutar i izvan instalacije.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by UCEEB (@uceeb_cvut)

Ako i vi želite da unesete djelić prirode u svoj dom, danas je to vrlo jednostavno i pristupačno. Postoje načini na koje možete sami napraviti zatvoreni terarij i stvoriti pravi mali ekosistem u njemu. Ne trebaju vam pametni sistemi za samoregulaciju životnih uslova u terarijumu. Postoje posebne lampe za biljke koje zamjenjuju sunčevu svjetlost i istovremeno daju potrebnu toplinu, koju možete sami podesiti.

Ono što je zanimljivo kod zatvorenih terarija, a što dodatno doprinosi osjećaju da zaista imate komadić prirode u svom domu je prirodni ciklus vode. Bilo da se radi o prirodnoj ili umjetnoj svjetlosti koju stvaraju biljne lampe, omogućava vam da ne morate zalijevati biljke. Naime, ako je pravilno postavljen, dovoljno je na početku sipati dovoljnu količinu vode, a onda će ovaj zatvoreni sistem i toplota koja dolazi od sunca ili lampi biljaka regulisati cirkulaciju vode kroz isparavanje i ponovno vlaženje tla.

Takve mogućnosti nikako ne bi smjele zanemariti očuvanje biljaka u njihovom prirodnom staništu, ali su divne ideje kako im dodatno omogućiti uslove za život u zatvorenim prostorima, a da pritom svoj život učinimo ispunjenijim.

Katarina Vuinac

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti