ENERGETSKI PORTAL

Počinje sezona kupališta – Kakav je kvalitet evropskih voda?

Foto-ilustracija: Unsplash (Leon Ephraïm)

Sezona kupanja u rijekama, jezerima, morima i na bazenima u velikom dijelu Evrope je već otvorena. Turisti širom svijeta i ovog ljeta posjetiće ovakve evropske destinacije, a ono što je važno, jeste da su kupališta bezbijedna.

Zahvaljujući Direktivi Evropske unije o vodi za kupanje (eng EU’s Bathing Water Directive) kojom je uvedeno sistemsko praćenje i upravljanje prirodnim vodama koje su zavedene kao kupališta, kvalitet ovih voda u Evropi se tokom posljednjih decenija značajno poboljšao. Rezultatu su doprinijela i ulaganja u postrojenja za prečišćavanje gradskih otpadnih voda.

Kvalitet vode na kupalištima može da bude klasifikovan kao odličan, dobar, dovoljan ili loš, što zavisi od nivoa fekalnih bakterija koje su otkrivene. Državama članicama nalaže se da za ona mjesta gdje je voda klasifikovana kao loša preduzmu određene mjere, kao što je privremeno zatvaranje, pružanje informacija javnosti i preduzimanje konkretnih korektivnih mjera. Upravo su ovakva pravila dovela do toga da se problem kvaliteta vode shvati ozbiljno i da se djeluje u skladu sa tim.

Pročitajte još:

Najveći dio kupališta ispunjava najstrože standarde Evropske unije o kvalitetu vode, što je potvrđeno rezultatima i od prošle godine kada je od ukupnog broja čak 85,4 odsto kupališta ispunilo ove standarde. Kada je riječ o minimalnim standardima, njih je ispunilo 96 odsto, dok je samo 1,5 odsto kupališta ocjenjeno kao loše.

Države koje bilježe najbolje rezultate po kvalitetu vode za kupanje jesu Hrvatska, Grčka, Kipar i Austrija.

Podaci pokazuju da se istraživanja ne odnose isključivo na opšti kvalitet vode, već su fokusirana na bezbijednost za kupanje, kroz praćenje bakterija koje mogu da izazovu ozbiljne zdravstvene probleme kod ljudi.

Iako tokom ovog ljeta turisti mogu bez brige da putuju Evropom i uživaju u lepotama prirodnih voda za kupanje, postoje upozorenja kada je riječ o površinskim i podzemnim vodama. Naime, posmatrajući iz bakteriološkog ugla, zagađenje ovih voda ostaje veliko, što može da se pogorša sa trendom klimatskih promjena.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti