Proizvodnja vodonika iz stijena bogatih željezom bez emisije ugljen-dioksida?

Foto-ilustracija: Freepik (freepik)

Za vodonik se često kaže da je gorivo budućnosti, jer njegovo sagorijevanje ne emituje ugljen-dioksid. Međutim, za sada se najveći dio plina vodonika još uvijek proizvodi iz prirodnog gasa, što dovodi do stvaranja ovih emisija tokom procesa proizvodnje. Naučnici sa Univerziteta Teksas u Austinu (eng The University of Texas at Austin) pronalaze način da proizvodnju vodonika učine još održivijim procesom.

Riječ je o proizvodnji vodonika iz stijena bogatih željezom bez emisije CO2. Kako je navedeno, ukoliko projekat bude uspješan, mogao bi biti prekretnica u energetskoj tranziciji i postati potpuno novi tip industrije vodonika, tzv. geološki vodonik. Iako ovo nije potpuno nova procedura, još uvijek nije pokušana i primijenjena u industrijskim razmjerama.

Tim naučnika dobio je značajnu donaciju od američkog Ministarstva energetike da istraži mogućnost ove procjene u različitim tipovima stijena širom Sjedinjenih Država, u saradnji sa naučnicima sa Škole energetskih resursa Univerziteta Wyoming.

Pročitajte još:

Kakva istraživanja naučnici žele da urade?

Serpentinizacija je prirodni geološki proces tokom kojeg stijene bogate mineralima u prisustvu molekula vode i pod određenim uslovima temperature i pritiska stvaraju nove minerale, a vodonik se oslobađa kao nusproizvod.

Naučnici će pokušati da pronađu katalizatore koji će ubrzati pomenuti geološki proces. Da pojasnimo, katalizatori su materije koje ubrzavaju hemijske reakcije gdje se ne troše, ali se mogu ponovo koristiti.

Ako uspiju pronaći odgovarajuće katalizatore, naučnici vjeruju da bi ovaj proces imao potencijal da značajno poveća proizvodnju vodonika na globalnom nivou

Zemlje širom svijeta ulažu napore, posebno nedavno, da poboljšaju proizvodnju zelenog vodonika. Podsjetimo, nedavno je najavljeno da će Njemačka i Alžir osnovati bilateralnu radnu grupu za vodonik, a Egipat je potpisao i sedam Memoranduma o razumijevanju sa međunarodnim programerima u oblasti zelenog vodonika i obnovljive tehnologije. Evropska unija takođe radi na projektima koji podstiču saradnju za razvoj vodonične infrastrukture.

Katarina Vuinac

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti