Suša dovela do nacionalne katastrofe u Zimbabveu

Foto-ilustracija: Unsplash (yoda-adaman)

Predsjednik Zimbabvea Emerson Mnangagva proglasio je nacionalnu katastrofu zbog suše koja prijeti da 2,7 miliona ljudi ove godine dovede u opasnost od gladi, javljaju svjetski mediji.

Mnangagva je na konferenciji za medije poručio da je zemlji potrebno dvije milijarde dolara humanitarne pomoći kako bi spriječili da nastupi glad, budući da će žetva u Zimbabveu biti dovoljna da obezbijedi nešto više od polovine žitarica potrebnih za prehranu nacije.

„Više od 80 odsto naše zemlje ima ispodprosječne padavine zbog suše izazvane El Ninjom“, rekao je predsjednik naglašavajući da je glavni prioritet zemlje obezbjeđivanje hrane za sve stanovnike zemlje jer niko ne smije da umre od gladi.

Slabe kiše na jugu kontinenta izazvane su El Ninjom, prirodnim klimatskim obrascem koji ima globalni uticaj na vremenske prilike, a prije Zimbabvea, nacionalnu katastrofu proglasila je Republika Malavi i Zambija.

Osim proizvodnje hrane, suša je ugrozila i proizvodnju električne energije jer se Zimbabve mahom oslanja na ugalj i hidroelektrane, prenose svjetski mediji.

PROČITAJTE JOŠ:

Šta je El Ninjo?

Tokom normalnih uslova u Tihom okeanu, pasati duvaju zapadno duž ekvatora, odnoseći toplu vodu iz Južne Amerike prema Aziji. El Ninjo je klimatski obrazac koja krši ove normalne uslove dovodeći do slabljenja pasata, a topla voda se potiskuje prema zapadnoj obali Amerike, objašnjeno je na sajtu američke Nacionalne okeanske i atmosferske administracije (NOAA).

El Ninjo može imati globalni uticaj na vremenske prilike izazivajući šumske požare, rekordne vrućine, suše i poplave širom svijeta. Ovaj klimatski obrazac se u prosjeku dešava svake dvije do sedam godina, a njegove epizode traju od 12 mjeseci pa do nekoliko godina.

El Ninjo na španskom znači mali dječak, a južnoamerički ribari su prvi put primijetili periode neobično tople vode u Tihom okeanu još u 17. vijeku.

Milena Maglovski

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti