ENERGETSKI PORTAL

Svjetski dan bicikla

Foto-ilustracija: Pixabay/markusspiske

Saobraćaj je jedan od najvećih zagađivača vazduha u svijetu i zbog toga je njegova transformacija ka održivosti imperativ u cilju ublažavanja klimatskih promjena.

Električna vozila značajno doprinose dekarbonizaciji saobraćaja, ali ne smijemo zaboraviti ni ulogu koju u tome imaju najjednostavnija ekološka vozila poput bicikla.

Osim što ne emituje štetne gasove i čestice, održivost bicikla ogleda se i u tome što zauzima manje prostora na putevima i parkinzima i time ublažava saobraćajne gužve.

Takođe, za njegovu proizvodnju potrebno je manje resursa i energije u odnosu na ostala vozila, dok je reciklaža bicikala jednostavan i ekonomičan proces.

Pročitajte još:

Najzad, vožnja bicikla je nečujna, a ovo je posebno važno imajući u vidu da su automobili glavni uzrok urbanih zagađenja bukom.

Pored navedenih ekoloških koristi, vožnja bicikla doprinosi očuvanju našeg zdravlja kao fizička aktivnost pogodna za sve uzraste. Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, biciklizam smanjunje rizik od srčanih oboljenja, moždanog udara, određenih karcinoma, dijabetesa, pa čak i smrti.

Zbog svega navedenog, Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je rezoluciju o integraciji uobičajenog biciklizma u sisteme javnog prevoza za održivi razvoj.

Svjetski dan bicikla, koji obilježavamo 3. juna, skreće pažnju na prednosti korišćenja bicikla — jednostavnog, pristupačnog, čistog i ekološki održivog prevoznog sredstva.

“Održivi transportni sistem koji promoviše ekonomski rast, smanjuje nejednakosti, a istovremeno jača borbu protiv klimatskih promjena, ključan je za postizanje Ciljeva održivog razvoja”, navode iz Ujedinjenih nacija povodom obilježavanja svjetskog dana bicikla.

Neke od zemalja u kojima ima najviše bicikala su Holandija, Danska, Njemačka, Švedska, Norveška i Finska.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti