Toplotne pumpe ključne za energetsku tranziciju Kine?

Foto-ilustracija: Unsplash (Nikolay Kovalenko)

Grijanje predstavlja jedan od ključnih segmenata globalne potrošnje energije i emisija, sa oko 20 odsto ukupne potrošnje u industriji i zgradarstvu, zbog čega je odgovorno za oko četvrtinu emisija u energetskom sektoru. Kina igra izuzetno važnu ulogu kada je riječ o ovoj temi, budući da njeni sektori zgradarstva i industrije čine otprilike jednu trećinu globalne potrošnje toplote. Tokom posljednje decenije, potrošnja grijanja u kineskim zgradama je rasla brže nego u bilo kojoj drugoj zemlji, postavljajući Kinu danas kao drugo najveće tržište za grijanje prostora i vode, odmah iza Sjedinjenih Američkih Država. Zabilježeno je povećanje od 13 odsto između 2010. i 2022.

Trenutno, grijanje u Kini u velikoj mjeri oslanja se na upotrebu uglja, koji predstavlja oko polovine potrošnje energije za grijanje u zgradama i industriji. Zavisnost od uglja doprinosi emisijama CO2, čineći grijanje odgovornim za 40 odsto kineskih emisija CO2. Ipak, zabilježen je pad u zavisnosti od uglja za više od pet odsto tokom prethodne decenije, navodi se u saopštenju Međunarodne agencije za energiju (IEA).

Pročitajte još:

U kontekstu globalnog trenda dekarbonizacije, toplotne pumpe su se pokazale kao izuzetno obećavajuće rješenje. Globalna prodaja toplotnih pumpi porasla je za gotovo 30 odsto od 2020. uprkos blagom padu od tri odsto u 2023. godini. Kina je zapravo jedno od najvećih tržišta za toplotne pumpe, čineći više od četvrtine globalne prodaje, sa snažnim rastom od 12 odsto u 2023. godini. Toplotne pumpe pružaju jednu od najefikasnijih opcija za dekarbonizaciju toplote, sa primjenom ne samo u mrežama daljinskog grijanja i zgradama, već i u industriji.

Postoji veliki potencijal za primjenu decentralizovanih toplotnih pumpi u Kini, posebno u ruralnim i urbanim područjima južnih i centralnih regija. Stoga, predviđa se da će se kapacitet toplotnih pumpi u ovim oblastima više nego udvostručiti do 2030. godine i petostruko povećati do 2050. godine.

Dakle, iako ugalj i dalje igra značajnu ulogu u kineskom energetskom sektoru, rastuća primjena toplotnih pumpi ukazuje na postepeni prelazak ka održivijim rješenjima.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti