U Gradišci postoje dvije mini hidroelektrane – kakav je njihov uticaj na životnu sredinu?

Foto-ilustracija: Unsplash (kazuend)

U BiH su izgrađene 122 mini hidroelektrane, a na području Republike Srpske trenutno egzistira 52. Od 01. marta 2022. godine mini hiroelektrane su izgubile pravo podsticaja za proizvodnju električne energije.

Ovaj vid zakonske promjene je dobar pomak jer je vladala velika najezda gradnje malih hidroelektrana upravo zbog motiva i potrebe za dobijanjem podsticaja. Po riječima Vladimira Topića, iz Centra za životnu sredinu RS već do sada je učinjena velika šteta na brojnim rijekama širom Republike Srpske.

“Godišnje ove elektrane proizvedu ukupno dva odsto električne energije u BIH. Ako uporedimo tri vjetro elektrane sa svim ovim mini hidroelektranama, vidjećemo da vjetro elektrane proizvode 2,3 odsto električne energije iz čega zaključujemo koliko je proizvodnja struje na ovaj način mizerna. Sa druge strane brojni su negativni efekti koji se ugledaju u tome da se rijeke pregrađuju, isušuju i onemogućava se pristup tim rijekama kako ljudima tako i životinjama. Time biološki ugrožavamo opstanak brojnih vrsta na tom području, a da ne govorimo da se uz to krče šume i ugrožava cjelokupna životna sredina. Dakle, možemo zaključiti da dobit ostvaruje isključivo pojedinac na uštrb zajednice”, rekao je Topić.

Topić dodaje da su na području Gradiške sagrađene dvije mini hidroelektrane – Sitonija i Golubača u vlasništvu firme “Set enerdzi”. Pomenute hidroelektrane su u pogonu od 2020. godine, a sagrađene su na pritokama Vrbaške.

Pročitajte još:

Sama izgradnja kako mini hidroelektrana u Gradišci, tako u Republici Srpskoj praćena je brojnim nepravilnostima, a sve datira još iz 2006. godine.

Zahvaljujući dugogodišnjim aktivnostima ekoloških udruženja, u Federaciji BIH prije dvije godine je usvojen Zakon o izgradnji mini hidroelektrana snage do 10 MW. Naime, tada je Federalni parlament usvojio Zakon o dopunama Zakona o električnoj energiji u FBiH, koji predviđa zabranu planiranja i izgradnje novih malih hidroelektrana u Federaciji. Ovim Zakonom je spriječena izgradnja novih mini hidroelektrana, a pretpostavka je da je pored postojeći 70 u planu bila izgradnja preko 150 mini hidroelektrana u Federaciji.

Na području USK vrlo su aktivna ekološka udruženja zbog toga je ovo područje najviše sačuvano od izgradnje mini hidroelektrana u cijeloj BIH. Sreća je da je Zakon o zabrani i izgradnji mini hidroelektrana usvojen u pravo vrijeme, prije nego je izgradnja ovakvih postrojenja počela na području USK, riječi su Dževada Halilagića ekološkog aktiviste i člana Udruženja Eko zeleni USK turizam.

Ono što je evidentno jeste da proizvodnja struje iz mini hidroelaktrana je vrlo mala, a štete koje mogu nastati po eko sistem mogu biti puno veće. Nadati se da će i nadležni u Republici Srpskoj uskoro usvojiti Zakon o zabrani izgradnje mini hidroelektrana, jer su dosadašnja iskustva pokazala da treba ulagati u druge  sisteme za proizvodnju električne energije, a rijeke i vodotoke zaštititi.

Izvor: Micro Mreža

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti