ENERGETSKI PORTAL

U Parku prirode “Cicelj” živi više od pedeset odsto sisara od ukupnog broja u BiH

Foto-ilustracija: Pixabay (Simon Berstecher)

U Parku prirode “Cicelj” i okolini Čajniča živi više od pedeset odsto sisara, od 95 vrsta registrovanih u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini – rezultati su istraživanja koje su sproveli stručnjaci Republičkog zavoda za zaštitu prirodnog nasljeđa, Holandskog društva za proučavanje sisara i Eko centra Čajniče.

Objavljena je i monografija “Sisari Parka prirode Cicelj i okruženja” prvoj sveobuhvatnoj knjizi o fauni sisara u BiH.

Istraživanje je prije pet godina sprovelo 22 biologa i zaljubljenika u prirodu tokom desetodnevnog međunarodnog kampa.

Sprovedeno je najsavremenijom opremom kakva još nije korišćena u BiH. Rezultat je takav da je pronađeno 49 sisara. Među njima 18 vrsta šišmiša od 33 iz zvaničnog popisa. Četiri se smatraju posebnim.

Pročitajte još: 

„Јedna od njih je i malobrkati šišmiš koji je još uvijek nepoznata vrsta u cijeloj Evropi. Radi se o recentnom nalazu“, kazao je Dejan Radošević, koautor i urednik monografije “Sisari Parka prirode Cicelj i okruženja”.

Istraživanje je sprovedeno na prostoru od preko 700 do 1.500 metara nadmorske visine. Uz 49 istraženih vrsta, obrađeno je djelovanje i pedesetog sisara – čovjeka.

„Uspio sam da prikažem relevantne istorijske izvore i pokažem brojnosti populacije čovjeka njegovu djelatnost u nekih pet vijekova unazad“, rekao je Njegoš Tupeša, koautor monografije “Sisari Parka prirode Cicelj i okruženja”.

Ukoričeno istraživanje ima višestruk značaj za profesionalce istraživače, studente i đake.

Izdavači – Republički zavod i Eko centar, očekuju skoro publikovanje istraživanja u Evropskom atlasu sisara.

„Dobili smo jednu znatno vrijednu publikaciju, mislim čak na nivou BiH koja na ovaj način tretira zaštićene vrste sisara“, navela je Јasna Milešević, direktorka Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa.

Јugoslav Brujić, profesor Šumarskog fakulteta Banjaluka ističe da ova knjiga prevazilazi svoj zoološki okvir i kaže da je to knjiga o istoriji i svemu drugom.

U istraživanju su učestvovali stručnjaci i prirodoljupci iz Srpske, Belgije, Holandije, Bugarske, Malte, Crne Gore i Velike Britanije.

Izvor: RTRS

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti