U Sloveniji tokom ove godine referendum na temu proširenja NE Krško

Foto-ilustracija; Unsplash (brice-cooper)

Slovenija je nedavno ponovo otvorila pitanje proširenja nuklearne elektrane Krško – prve i jedine nuklearke osnovane u bivšoj Jugoslaviji, koja i dalje radi 24 sata dnevno.

Ovoga puta tema je bio planirani referendum u drugoj polovini godine, za koji su sve strane saglasne da se održi.

Postavlja se pitanje da li krenuti u izgradnju drugog reaktora koji bi proširio kapacitet na 2,4 GW, zbog čega je formirana radna grupa ministara i predstavnika industrije kako bi građanima pružili što kvalitetnije informacije prije nego što odluče da li će oni su za ili protiv, prema World Nuclear News.

Referendum predstavlja značajan korak u odlučivanju o budućnosti nuklearne energije u Sloveniji, s obzirom na to da postojeća nuklearna elektrana trenutno pokriva 20 odsto potreba Slovenije za električnom energijom i oko 16 odsto potrošnje Hrvatske, budući da zemlje dijele vlasništvo. Sa prosječnom godišnjom proizvodnjom od 5,7 milijardi kilovat-sati električne energije, NEK je postao važan izvor energije za obje zemlje, pokazuju podaci navedeni na veb stranici elektrane.

Gradnju drugog reaktora u Krškom slovenačko ministarstvo već je odobrilo 2021. godine, ali je ova odluka naišla na kritike od strane Austrije, koja se oštro protivi toj odluci, jer u ovoj zemlji postoji i ustavna zabrana kada je u pitanju nuklearna energija i NEK koji se nalazi oko 100 km od granice. Takođe su se usprotivili ovom pitanju kada je Hrvatsku pogodila serija potresa, koji mogu biti opasni za rad elektrana ovog tipa.

Slovenija je prošle godine dozvolila da NE Krško nastavi s radom još 20 godina, ali pitanje proširenja ostaje neizvjesno do druge polovine tekuće godine.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti