ENERGETSKI PORTAL

Vanredno stanje na Siciliji, presušilo najveće prirodno jezero

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by maurot91 (@maurotine91)

Ogromne suše su pogodile Siciliju zbog čega je skoro nestalo jedino prirodno jezero na ovom mediteranskom ostrvu značajno na migracionom putu velikog broja ptica, a ogromnu štetu trpi i poljoprivredna proizvodnja.

Na Siciliju je u posljednih 12 mjeseci palo samo 250 milimetara kiše što je dovelo do velike suše primoravši italijansku vladu da proglasi vanredno stanje.

Zbog nepovoljnih vremenskih prilika skoro u potpunosti je presušilo prirodno jezero Pergusa, koje dio prirodnog rezervata u blizini središnjeg sicilijanskog grada Ena. Ovo jezero nekad je bilo veličine 1,8 kvadratnih kilometara, danas izgleda poput bare.

Jezero je dramatično presušilo zbog visokih temperatura i nedostatka padavina, a važno je i zbog toga što je utočište ptica između Afrike i Evrope. Pored toga u jezeru obitavaju ribe, galebovi, barske kokoši, mekušci i manji beskičmenjaci.

Iz italijanskog udruženja ekologa „Lemgabiente“ saopštili su da je vodena površina skoro potpuno nestala i da je ostalo vidljivo samo kao bara, napominjući da su uzrok klimatske promjene. Na Siciliji već se dugo bore sa visokim temperaturama, a sa 48,8 stepeni Celzijusa u 2021. imali su najveće temperature u Evropi.

Italijanski mediji pišu kako su širom grada Ena postavljeni oglasi o pogrebu jezera Pergusa, koji su postavljeni od stane mladih političkih aktivista.

Pročitajte još:

„Obilježili smo smrt onoga što je milenijumima bilo jedino prirodno jezero na Siciliji: jedna od najvećih ekoloških katastrofa ikada viđenih“, rekao je Marko Greko, gradski odbornik Ene i dodao da se trebalo djelovati mnogo ranije.

Naučnici upozoravaju da trajna šteta po biodiverzitet prijeti ako bi jezero potpuno presušilo i ne bi se napunilo na jesen.

Kako bi se suzbili efekti suše cisternama se doprema voda za domaćinstva i preduzeća u hitnim slučajevima, a u Mesini, trećem gradu po veličini na Siciliji racionalizacija vode sprovodi se tokom čitave godine.

Rekordne temperature ugrozile su poljoprivrednu proizvodnju, prije svega zasade maslina, voćnjake, a ugroženo je i stočarstvo.

Suša je proteklih godina pogodila i Francusku, Španiju, a posebno je ugrožen Mediteran, gdje je prosječna temperatura za 1,5 stepeni viša nego prije 150 godina.

Jasna Dragojević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti