ENERGETSKI PORTAL

Zašto je negativno nadmetanje u aukcijama loše za razvoj energije vjetra na moru

Foto-ilustracija: Unsplash (Levan Badzgaradze)

Aukcije koje sprovode države, veoma su značajne za razvoj obnovljive energije. Međutim, postoje različite vrste aukcija, koje nisu uvijek nužno dobre. WindEurope, na primjeru aukcija za vjetroelektrane na moru od strane Njemačke i Holandije, objasnio je koje vrste su bolje, a koje ipak mogu naškoditi razvoju.

Kako se navodi, Njemačka i Holandija nedavno su objavile rezultate svojih najnovijih aukcija za vjetroelektrane na moru, a ukupno su dodijelile kapacitet od 6,5 GW. Iako je to važno za energetsku tranziciju Evrope, dizajn aukcije uključivao je negativno nadmetanje.

Šta je negativno nadmetanje?

Negativno nadmetanje u aukcijama za vjetroelektrane na moru, znači da oni koji sprovode razvojne projekte, nude novčani iznos koji su spremni da plate kako bi stekli pravo na izgradnju vjetroelektrane. U tom smislu, što veći iznos bude ponuđen, to su i veće šanse za dobijanje dozvole za projekat. Kako se objašnjava, umjesto da država ponudi finansijsku podršku, oni koji sprovode razvojne projekte plaćaju državi.

Na ovaj način dolazi do povećanja troškova za razvoj vjetroelektrana, što može da utiče na ekonomsku održivost samog projekta. Pored toga, ovakvi projekti, odnosno njihovi prihodi, zavise od tržišne cijene električne energije.

U ovom slučaju, razvojni projekti povećane troškove prenose ili na lanac snabdijevanja energijom iz vjetra, koji se i dalje oporavlja od poremećaja u snabdijevanju i rasta cijena, ili na potrošače električne energije, kroz porast cijena na računima.

Pročitajte još:

Zbog čega je bolji Ugovor o razlici?

Ugovor o razlici (CfD) predstavlja dizajn aukcije gdje razvojni projekti ponude iznos prihoda koji im je potreban kako bi projekat bio ekonomski održiv, odnosno cijenu po kojoj su spremni da prodaju električnu energiju. U ovakvim aukcijama pobjeđuje najniža ponuda. Na ovaj način stvara se stabilna situacija, zato što postoji fiksan iznos prihoda, odnosno onaj koji je ponuđen u aukciji.

Ukoliko je tržišna cijena električne energije niža od dogovorene Ugovorom, razlika se plaća razvojnom projektu od strane vlade. Ipak, ako je tržišna cijena više od dogovorene, onda razvojni projekat plaća razliku vladi. Za razliku od negativnog nadmetanja, CfD doprinosi stabilizaciji cijena električne energije na duže staze.

Primjer Njemačke

Kako je navedeno prethodno, Njemačka je u aukcijama koristila negativno nadmetanje. S obzirom na to da pobjeđuje onaj ko ponudi najviše novca, tako prikupljen novac ova država usmjerava u dvije svrhe. Od ukupnog iznosa koji je prikupljen, 90 odsto će biti usmjereno na smanjenje naknada za prenos električne energije, dok će se 10 odsto koristiti za podršku morskom biodiverzitetu i održivim praksama ribolova.

Iako će se sredstva usmjeriti u dobre svrhe, ističe se da je potrebno dio usmjeravati za jačanje lanca snabdijevanja energijom iz vjetra, kao i za proširenje kapaciteta luka u Njemačkoj.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti