Zeleni kilovati za Novu Crnju

Foto: CEEFOR

Put kojim trebamo ići, a koji nas vodi prema održivijoj i sigurnijoj budućnosti, mora biti ispunjen obnovljivim izvorima energije. Sumirajući 2023. godinu, jedna od najvažnijih lekcija koju su naučile gotovo sve države na planeti jeste neophodnost prelaska na zelenu energiju, kako zbog klimatskih promjena čije se posljedice osjećaju sve intenzivnije, tako i zbog energetske sigurnosti i stabilnosti koja se pokazala kao veoma krhka u pogledu dosadašnjih načina proizvodnje i snabdijevanja energijom. Odgovorne kompanije u Srbiji važnost rješavanja ovog problema shvatile su ozbiljno, zbog čega je potrebno da se na što bolji način iskoristi solarni potencijal Srbije i regiona. U ostvarivanju postavljenog cilja koji se nalazi na kraju puta kojim smo krenuli, kompanija CEEFOR pruža znanje i podršku.

Dugogodišnje iskustvo u oblastima održivog razvoja i energetske efikasnosti, kao i konsultantskim i projektantskim uslugama u oblasti obnovljivih izvora energije stvorili su povjerenje u inženjere kompanije CEEFOR, kojima se povjeravaju brojni projekti za izgradnju solarnih elektrana, kako na krovovima, tako i na zemlji.

Vojvodina će uskoro biti bogatija za još jednu solarnu elektranu, zato što je u opštini Nova Crnja počela izgradnja solarne elektrane „B2 Nova Sun“ – 10 MW.

U FOKUSU:

Građevinska dozvola za gradnju ove solarne elektrane je dobijena, izgradnja je počela i predviđeno je da ona u rad bude puštena u prvom kvartalu 2024. godine.

Solarna elektrana prostiraće se na oko 13 hektara, a u okviru nje će biti postavljeno 17.740 bifacijalnih solarnih panela marke Canadian Solar 660. Prepoznatljivost kao kompanije kojoj može da se vjeruje, stekla je, između ostalog, kontinuiranim odabirom najkvalitetnijih proizvoda na tržištu. Zbog toga je i za ovu elektranu izabrano 100 invertora Fronius Tauro – ECO-100-3-P, snage 100 kW. Na zemljišnu površinu će biti postavljena konstrukcija turskog proizvođača Kirac metal, a solarna elektrana će imati devet transformatora.

Sva proizvedena energija iz solarne elektrane, plasiraće se u elektrodistributivni sistem, tako da će građani ovog područja dobijati svoju energiju iz obnovljivih izvora.

Solarna elektrana „B2 Nova Sun“ zauzima parcele u industrijskom dijelu Nove Crnje, tik uz nekadašnju Fabriku za proizvodnju šećera, te sa ovom investicijom upotpunjuje Opštinski plan o promociji obnovljivih izvora energije.

Stručni tim kompanije CEEFOR čine inženjeri koji iskoriste svaku pruženu priliku, što kroz učestvovanje na projektima, sajmovima i konferencijama, da svoje znanje šire i unapređuju, kako bi iznova opravdali povjerenje koje im pružaju klijenti. Njihova posvećenost potvrđuje spisak zadovoljnih klijenata. A da djela govore više od riječi, pokazuje činjenica da tokom olujnog vjetra i vremenskih neprilika koje su region zadesile ovog ljeta, solarne elektrane koje su projektirali inženjeri kompanije CEEFOR nisu pretrpjele ni najmanja oštećenja.

Kompanija CEEFOR više od decenije uspješno posluje u oblasti razvoja održivih projekata i energetske efikasnosti u regiji Balkana, a svojim klijentima nudi konsultantske i projektantske usluge u oblasti obnovljivih izvora energije.

Priredila: Katarina Vuinac

Tekst je objavljen u Magazinu Energetskog portala ODGOVORNO POSLOVANJE

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti