ENERGETSKI PORTAL

Gradski menadžer: Neprihvatljivo da deponija bude smještena u Ramićima

Foto-ilustracija: Freepik (onlyyouqj)

Grad Banja Luka, kao većinski osnivač preduzeća „Dep-ot“, pokrenuo je inicijativu za traženje nove lokacije za regionalnu deponiju, koja je trenutno smještena u Ramićima. Tim povodom u ponedjeljak, 4. marta biće održan i sastanak sa predstavnicima sedam lokalnih zajednica koje odlažu otpad na ovoj lokaciji, predstavnicima preduzeća „Dep-ot“, te predstavnicima Ministarstva za prostorno uređenje, građenje i ekologiju Republike Srpske.

Bojan Kresojević, gradski menadžer istakao je da je ova gradska administracija prva pokrenula aktivnosti na rješavanju ovog pitanja od izuzetne važnosti za mještane naselja Šargovac, Dragočaj, Kuljani, Prijakovci i Motike.

“Neprihvatljivo je da se deponija nalazi u centru jednog urbanog naselja. Predviđeno je da deponija bude udaljena minimalno 500 metara od prvog stambenog objekta, a na ovoj lokaciji u prečniku od 500 metara sada ima preko 500 stambenih objekata”, istakao je Kresojević.

Dodao je da je upravo iz ovog razloga Grad Banja Luka zakazao sastanak, na kojem će biti analizirano stanje, ali i razmotreni prijedlozi novih lokacija.

“Već godinu dana sprovodimo niz aktivnosti s ciljem pronalaska najbolje alternativne lokacije za odlaganje otpada. Pokrenuli smo i aktivnosti sa partnerima iz Evropske investicione banke te preduzeli značajne aktivnosti koje imaju za cilj da promijene načine odlaganja i upravljanja otpadom, koji neće biti tretiran kao smeće već kao resurs u skladu sa savremenim tehnologijama”, rekao je gradski menadžer.

Kresojević naglašava da su već razmtrane pojedine lokacije koje će biti prezentovane na sastanku, zakazanom za ponedjeljak.

“S obzirom na to da je riječ o deponiji regionalnog karaktera, u razmatranje nove lokacije moraju se uključiti i ostale lokalne zajednice koje odlažu otpad na ovoj lokaciji. Imamo podršku preduzeća „Dep-ot“, ali i pojedinih lokalnih zajednica sa kojima smo razgovarali o ovoj temi, te očekujemo da ćemo već u narednim mjesecima imati vidljive korake poput izrade tehničke dokumentacije i planskih dokumenata neophodnih za realizaciju ovog projekta”, rekao je on.

Gradski menadžer takođe je naglasio da preduzeće „Dep-ot“ ima zdravo finansijsko stanje, što je veoma značajan preduslov za lakšu realizaciju ovog projekta.

“Još uvijek razmatramo najpovoljniji model finansiranja, a nakon sastanka očekujem da ćemo imati jasnu viziju za bolje uslove odlaganja otpada i rješavanje velikog problema mještana u ovom dijelu našeg grada”, zaključio je Kresojević.

Izvor: Grad Banja Luka

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti