Iskorak u pakovanju hrane – jestivi premaz mogao bi da zamijeni svakodnevnu ambalažu

U svakodnevnoj upotrebi plastika se najčešće koristi za pakovanje hrane, pića i drugih proizvoda jer je praktična i jeftina. Ipak, zbog velike količine jednokratnih plastičnih ambalaža koje završavaju u otpadu, plastika postaje jedan od najvećih ekoloških problema današnjice. Zato inovacije u ovoj oblasti imaju ključnu ulogu u prelasku na održivija rješenja, od razvoja biorazgradivih materijala do jestivih premaza koji mogu zamijeniti plastičnu ambalažu i smanjiti količinu otpada. 

Jedna takva inovacija dolazi iz Švedske, gdje je kompanija Saveggy razvila biljnu, jestivu zaštitu koja produžava svježinu voća i povrća. Njihov prvi proizvod bio je SaveCucumber koji zamjenjuje plastičnu foliju na krastavcima.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Saveggy (@saveggy_se)

Ova zamjena za plastičnu ambalažu je jestiva i napravljena samo od dva sastojka, ulja uljane repice i zobenog ulja i tako predstavlja rješenje bez otpada, i to u trenutku kada se EU priprema za zabranu jednokratne plastike za svježe proizvode do 2030. godine.

Pročitajte još:

Širenje ove inovacije širom Evrope moglo bi značajno smanjiti upotrebu plastike u ambalaži i doprinijeti smanjenju otpada od hrane kod svježih proizvoda. Saveggy sarađuje s Univerzitetom u Aarhusu i ima podršku EIT Food-a, koji djeluje uz podršku Evropskog instituta za inovacije i tehnologiju (EIT), tijela Evropske unije.

Pilot-projekat sprovodi ICA, jedan od vodećih lanaca supermarketa u Švedskoj, zajedno s proizvođačem Odlarna.se, koji uzgaja čak 90 odsto švedskih krastavaca. Tokom probnog perioda u prodaji će se naći oko 250.000 krastavaca obloženih Saveggy premazom, bez upotrebe plastike.

Prema istraživanjima koje je Saveggy sam proveo, širom EU se svake godine koristi više od 3.000 tona plastike samo za pakovanje krastavaca. Međutim, krastavci su tek početak – ovo rješenje se može primijeniti na širok spektar voća i povrća, a razvoj proizvoda je u toku.

— Krastavci jasno pokazuju izazov: s jedne strane otpad od hrane, a s druge police pune plastike. Naš cilj je da istovremeno smanjimo otpad od hrane i zagađenje plastikom – uz poštovanje prirode, ljudi i resursa koji omogućavaju našu hranu — rekao je Araš Fajjazi, jedan od osnivača Saveggy.

Kompanija je osnovana 2020. godine, dok su tehnologiju razvijali u bliskoj saradnji s Univerzitetom Lund i partnerima duž čitavog lanca vrijednosti.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti