ENERGETSKI PORTAL

Broj 12 – oktobar 2018

Focus topics: cirkularna ekonomija

Ovog puta odabrali smo da posvetimo broj cirkularnoj ekonomiji budući da ona predstavlja novi, održiviji ekonomski pristup koji bi trebalo da zameni široko zastupljen i istrošeni linearni model. Princip kruženja materija u prirodi odavno je poznat, a danas je postalo neophodno uvesti princip kruženja i u proizvodnju kako bi se nastanak otpada sveo na minimum a prethodno dobijeni proizvodi dobili novu namenu nakon prepravke ili sasvim nov oblik i svrhu nakon reciklaže. Ovaj koncept među prvima su spominjali britanski ekonomisti Tarner i Pirs, koji su primetili nedostatak želje za održivim razvojem kod tradicionalnih privrednika. Osim njih i brojni drugi ekonomisti uhvatili su se u koštac sa izazovom pronalaženja novog poslovnog modela koji štedi resurse, ne stvara otpad, štiti životnu sredinu ujedno podstičući ekonomski rast i otvaranje radnih mesta.

Prema Svetskom ekonomskom forumu, Švajcarska je zemlja sa najboljim odnosom prema prirodnom okruženju i značajnim obimom upotrebe obnovljivih izvora energije. Upravo smo zbog toga odlučili da saznamo od švajcarskog ambasadora u Srbiji Filipa Gea kako im polazi za rukom da godinama održavaju ravnotežu između privrednog rasta i očuvanja prirodne sredine .

U ovom broju, možete pročitati i intervju sa Izabelom Ajras, savetnicom za cirkularnu ekonomiju u Privrednoj komori Srbije, koja je sa nama podelila svoje međunarodno iskustvo na području zaštite životne sredine. Privredna komora Srbije i „CirEkon“ organizovali su Akademiju cirkularne ekonomije tokom septembra i oktobra, a jedan od predavača i organizatora na Akademiji je Milan Veselinov, sa kojim smo takođe razgovarali o koristima i uštedama nastalim primenom novog ekonomskog modela.

Novosadska firma „Eko-sistem“ odbačenim gumama daje „novi život“ proizvodeći podloge za dečija igrališta, ležeće policajce, točkiće za kante i kontejnere kao i mnoge druge proizvode. O uspesima, ali i poteškoćama ove mlade firme razgovarali smo sa Natašom Božićević-Stankovski, odgovornim licem za upravljanje otpadom u „Eko-sistemu“.

Tu su i tekstovi o primerima dobre prakse koje primenjuju kompanije Resalta, Wilo i Delta inženjering, a rubrika „Ljudi i izazovi“ donosi vam zanimljiv tekst o testenini od sušene bundeve koju pravi Beograđanka Slavica Orelj.

Trudimo se da idemo u korak sa vremenom, pa je ovo izdanje Magazina dobilo i novo ruho. Nadamo se da će vam se dopasti modernija naslovna strana kao i pregledniji izgled rubrika, naravno uz tekstove koje smo za vas odabrali.