ENERGETSKI PORTAL

Broj 17 – decembar 2019

Focus topics: zeleni izumi

Iako na korici stoji broj 17, ovo je zapravo mali jubilej našeg Magazina, s obzirom na to da je 10. izdanje otkako smo bilten preoblikovali u Magazin i počeli sa štampom. Sa svakim novim brojem smo rasli i menjali se, pa tako sada pored stalnih rubrika imamo i dve nove – Stav i Sučeljavanje u kojima uvaženi stručnjaci iznose svoja mišljenja o veoma delikatnim temama. Dosta se raspravlja o zastupljenosti genetički modifikovane hrane koja je u Srbiji zabranjena, pa smo zato i zamolili profesore Miladina Ševarlića i Vladimira Dimitrijevića da nam daju svoj sud o izumu koji je zapravo nastao kako bismo rešili problem gladi u svetu.

Ambasador Francuske u Srbiji Žan-Luj Falkoni rado je podelio sa nama zelena iskustva svoje zemlje. Kada je u pitanju sektor gradnje, u Francuskoj postoji ambiciozan plan renoviranja starih zgrada za šta je predviđen fond od 14 milijardi evra koji je namenjen energetskoj obnovi. Ambasador Falkoni nam je otkrio da je početkom 2019. godine francuska vlada uspostavila mehanizam koja domaćinstvima omogućava zamenu kotlova za grejanje za samo 1 evro. Ovo je samo jedan detalj iz intervjua koji možete pročitati u novom izdanju.

Nedavno je objavljen javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava za razvoj inovativnih proizvoda, usluga i tehnologija, pa smo sa prof. dr Viktorom Nedovićem, pomoćnikom ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja između ostalog razgovarali i o strateški važnim naučnim projektima koje država finansira u cilju očuvanja životne sredine.

Sa gradonačelnikom našeg glavnog grada prof. dr Zoranom Radojičićem razgovarali smo o problemima grada i šta sve konkretno radi kako bi Beograd postao Zelena prestonica. Gradonačelnik je nedavno pokrenuo i izazov Drvo za Beograd sa idejom da se što pre zasadi veći broj stabala u gradu kako bismo do 2025. godine ispunili cilj da 25 odsto urbanog dela prestonice bude pod zelenom površinom.

Novo sredstvo za borbu protiv zagađenja vazduha AlgiOx je pametan, samoodrživ generator vazduha koji koristi moć mikroalgi u cilju proizvodnje kiseonika i uklanjanja štetnih čestica i gasova iz vazduha, a mladi kreatori ovog izuma su nam objasnili kako on funkcioniše.

U ovom broju imamo i dve inspirativne priče iz regiona. Prva je o najboljem hrvatskom roniocu Goranu Čolaku, čoveku koji pomera granice kako u ronjenju na dah tako i u podizanju svesti o potrebi lične odgovornosti u upravljanju otpadom. Druga priča je o kompaniji Enova iz BiH koja je razvila alat za pametno urbano planiranje. Njihov softver omogućava dinamički proračun strujanja vazduha i disperzije zagađivača u prostoru i vremenu u realnoj orografiji.

S obzirom na to da je ovaj broj izašao malo pre novogodišnjih praznika, imaćete dovoljno slobodnog vremena da se posvetite i drugim zanimljivim pričama iz ovog broja.

Želimo vam srećne praznike i nadamo se da ćemo u novoj godini više uraditi za očuvanje prirode nego što smo do sada uspeli!