ENERGETSKI PORTAL

Broj 20 – decembar 2020

Focus topics: pametni gradovi

 

Prošla je 2020. godina. Nije prva koja je bila teška i duga. Verujem da svako od nas pamti i gore i bolje godine. Ipak, priroda nam je takva, nadajuća, pa od naredne godine očekujemo da nam pruži malo predaha i ulije snagu, budući da je pandemija svima nama, ako ne potpuno promenila živote, onda svakako izmenila uobičajeni životni tok.

Međutim, rekla bih da u našoj zemlji zaštita životne sredine nije pala u zaborav. Naprotiv, došla je do izražaja. Teme kao što su zagađenje vazduha, male hidroelektrane, rudnik jadarita i druge, takođe su bile u fokusu u medijima.

Tako je i tema naše rubrike Sučeljavanje upravo eksploatacija jadarita iz kog se dobija  litijum a naši sagovornici iz kompanije Rio Tinto i Podrinjskog anti-korupcijskog tima (PAKT) pružili su nam odgovore, zasnovane na svojim, suprostavljenim, stanovištima, na pitanja o srpskom “blagu budućnosti” i koristima koje ekstrakcija litijuma donosi stanovništvu, svetski poznatoj kompaniji i našoj državi.

S obzirom na to da je pred vama naš 20. broj, već znate da je razgovor sa ambasadorom neizostavna rubrika u svakom broju. O zaštiti životne sredine u Španiji govorio je ambasador Raul Bartolome Molina. On nam je izložio planove španske vlade za ublažavanje klimatskih promena i stvaranje okvira za održivi rast koji će omogućiti da nacionalna ekonomija do 2050. godine dosegne klimatsku neutralnost. Među ključnim elemenatima ovog plana nalazi se i usvajanje Nacionalnog integrisanog energetskog i klimatskog plana.

Jedan od glavnih fokusa u narednom periodu u Ministarstvu rudarstva i energetike svakako je Zakon o obnovljivim izvorima energije. O novom zakonu kao i o planovima za zaštitu životne sredine u važnim projektima u koje je ovo Ministarstvo uključeno, a naročito o razvoju korišćenja obnovljivih izvora energije, razgovarali smo sa Jovankom Atanacković, državnom sekretarkom sektora za zelenu energiju.

Skrećemo vam pažnju na rubriku Stav u kojoj profesor Vigor Majić, direktor istraživačke stanice Petnica, osvetljava temu o pametnim gradovima na drugačiji način. “Neće napredak tehnologije ništa sam po sebi rešiti ako stanovnici prethodno ne budu slobodno i unisono želeli da se problem reši. Za početak, Beograd bi trebalo da izgradi kanalizaciju makar kakvu je imao stari Rim, da napusti smrdljivi ugalj i poluraspadnute automobile, pa da otkrije divotu drugih, lepih i zanosnih mirisa avalskih šuma, dunavskih brzaka ili sremskih livada.”

Preporučujemo i priče o preduzimljivim talentovanim ljudima i njihovim izumima, o kojima redovno pišemo u rubrici Ljudi i izazovi. Nevena Čule objasnila nam je kako plutajuća ostrva mogu da se koriste za revitalizaciju jezera i reka kao moćno rešenje zasnovano na prirodu, a Nikola Rakić iz kompanije Natura Eco otkrio nam je gde će niknuti prve domaće “štampane” kuće. Još jedan Nikola, ovog puta iz preduzeća White Lemur, priča o novom materijalu koji bi mogao da zameni ozloglašeni i sveprisutni stiropor i pomogne nam da smanjimo ambalažni otpad.

Naposletku, jedan od velikih uspeha naše redakcije ove godine je i foto-konkurs “Natura 2000 u kadru” koji smo organizovali u saradnji sa Delegacijom Evropske unije u Srbiji kroz projekat “EU za Naturu 2000 u Srbiji”. Pristiglo nam je više od 1.500 sjajnih fotografija koje su nas podsetile na prelepe pejzaže, biljni i životinjski svet, kojima se naša zemlja odlikuje. Oni su nam i svojevrsna opomena da u narednim godinama više vodimo računa o prirodi kako bi naši naslednici mogli da uživaju u lepotama koje na ovim fotografijama možemo da vidimo.

Želimo vam lep početak 2021. godine i da to bude samo uvod jer po jutru se dan poznaje!