ENERGETSKI PORTAL

Broj 25 – jun 2022

Focus topics: obnovljivi izvori energije

Prvo izdanje koje smo posvetili obnovljivim izvorima energije (OIE) pojavilo se na našem sajtu pre tačno šest godina. Tada smo uglavnom pisali o pionirima koji su izgradili postrojenja za proizvodnju zelene energije, našim potencijalima u oblasti OIE i instrumentima za jačanje kapaciteta za generisanje čistije energije. Danas je pred vama novi broj Magazina čija glavna tema jesu opet OIE. Ipak, sve ostalo je sasvim drugačije.

Trenutna globalna situacija i energetska kriza čije razmere, kako nas upozoravaju, nismo još osetili, promenile su naš način razmišljanja i pristup ovoj gorućoj temi, i to ne samo u našoj zemlji nego i u celom svetu. U fokusu su elektrane na OIE, a naročito solarne elektrane, čemu je doprinela promena cene električne energije u privredi, ali i državne subvencije za građanstvo, kao i grantovi koje EBRD daje kroz GEFF progam.

Ne čudi što se tražilo mesto više na konferenciji o energetskoj tranziciji koju je organizovala Konfindustrija Srbija. Više o tome kako energetska tranzicija može da poboljša kompetitivnost kompanija možete pročitati baš u ovom broju. Ispratili smo i četvrtu po redu konferenciju „Energetska efikasnost kroz upotrebu solarne energije i biomase” koju je organizovala Nacionalna asocijacija za biomasu „SERBIO” na kojoj se, između ostalog, razgovaralo o solarnim elektranama i kako postati prozjumer.

Energetska kriza donosi mnogo izazova, a mi smo dali kratku retrospektivu „borbe” koju vodi Ministarstvo rudarsva i energetike da bi naša zemlja sačuvala energetsku stabilnost i čak ostvarila napredak na tom planu. Osim Vlade, i banke se trude da svojom ponudom podstiču ulaganja u sektor OIE. Alesandro Brangozi, šef regionalnog predstavništva EIB-a za Zapadni Balkan govori o planovima ove banke za region, ali i o tome na čemu trenutno rade u Srbiji.

Frančesko Korbo, regionalni direktor za energetski sektor Zapadnog Balkana i Hrvatske u EBRD-u, govorio je za naš magazin o ulaganjima ove banke u Srbiji, fondovima koji služe za pomoć pri tranziciji ka zelenoj energiji i projektima u obnovljive izvore energije.

Kad smo već kod sunca, kompanija MT-KOMEX koja je pre devet godina prepoznala važnost sunčeve energije i izgradila prvu solarnu elektranu u Srbiji smeštenu u Kladovu, pozicionirala se kao lider na tržištu. Njihovu priču s posebnim naglaskom na prednosti izgradnje solarne elektrane, kao i tekst o najboljim panelima za ugradnju iz ugla renomiranog proizvođača Luxor Solar, pronaći ćete na narednim stranicama. Jasno je da ušteda električne energije predstavlja prioritet. Milan Jevremović, direktor biznisa Elektromotorni pogoni i upravljanje kompanije ABB Srbija, predstavlja „Energy efficiency movement” koji ima za cilj da energetsku efikasnost pretoči u globalni pokret.

I nikako ne smemo da zaboravimo razvoj elektromobilnosti i mreže punjača za električna vozila. O tome gde sve možete pronaći punjače za vozila na e-pogon saznaćete u tekstu o kompaniji charge&GO, koja u svojoj ponudi ima i punjače renomirane kompanije Schneider Electric. Naposletku, pročitajte i kakav je to „ekološki avionski let” kompanije KLM, šta su aktivne kuće i kako roboti aktivno pomažu u nastavi.