ENERGETSKI PORTAL

Broj 28 – februar 2023

Focus topics: energetska efikasnost

Našim čitaocima nije potrebno naročito isticati činjenicu da Srbija nije zemlja u kojoj ima natprosečnih prirodnih resursa. U svakom izdanju našeg magazina objavimo nekoliko stručnih tekstova o našim resursima za proizvodnju energije i načinu njihovog korišćenja da čitaoci ne zaostaju u informacijama za stručnjacima.

Naravno, svi znaju da nismo ni Saudijska Arabija ni Venecuela pa da možemo uživati u luksuzu snabdevanja energijom po niskim cenama i osigurane konkurentnosti ekonomije. U intervjuu sa Aleksandrom Macurom iz RES fondacije možete, između ostalog, pročitati zašto se standard našeg stanovništva ne može dugoročno graditi na niskim cenama energije kao i kako ćemo postići bolji kvalitet vazduha.

U našoj zemlji postoji veliki broj preduzeća koja nemaju organizovano upravljanje potrošnjom energije i energenata. Uprkos tome, i dalje imaju mogućnost da delom izvrše zamenu trenutne potrošnje struje nekim drugim vidom energije ili energenta, tvrdi za naš magazin Ljubinko Savić iz Privredne komore Srbije. Rešenja ćete naći u tekstu Stubovi podrške za privredna društva u vreme energetske krize.

Ako vam se čini da znate dosta toga o Novom Sadu, savetujemo da proverite dokle su stigli u razvoju biciklističkog saobraćaja i koliko mostova planiraju da izgrade. Za naredni obilazak Srpske Atine, predlažemo da proverite kada će biti otvoreni Botanička bašta i Kreativni distrikt, a šta vas tamo očekuje pročitajte u intervjuu sa gradonačelnikom Novog Sada Milanom Đurićem.

Kakve su nam navike kad kupujemo kućne uređaje, vodimo li računa o njihovoj energetskoj efikasnosti ili ih biramo na osnovu drugih parametara, pročitajte u tekstu Faktor energetske efikasnosti prilikom kupovine kućnih aparata u Srbiji, koji se zasniva na istraživanju sprovedenom u okviru kampanje ,,Okreni na zeleno“.

U rubrici Ljudi i izazovi očekuju vas inspirativne priče baš kao što ste navikli. Marija Simeon proizvodi prirodne kozmetičke preparate i planira da se poveže sa gazdinstvima širom Srbije koja proizvode i prerađuju autohtone vrste biljaka koje bi ona koristila u svojim proizvodima. Srđan i Vesna primenom akvaponije, specifične poljoprivredne proizvodnje nastale kroz zajednički učinak riba i biljaka, uzgajaju svež paradajz, jagode i domaćeg šarana.
Mi smo vam odškrinuli vrata koja vas vode u nove priče. Na vama je da ih širom otvorite.