Broj 35 – april 2024

Fokus tema: Očuvanje prirode

Pred vama je još jedno izdanje Magazina Energetskog portala čija je tema ovog puta Očuvanje prirode uz neizostavnu zaštitu životne sredine, kao jedan od najvažnijih izazova današnjice. Od druge polovine 20. vijeka pa do danas, odnos prema životnoj sredini se mijenjao, a čovječanstvo je prirodu počelo da smiješta u centar sistema vrijednosti, iz čega se izrodio i ekocentrizam kao nova perspektiva. Od tog vremena do danas zabilježeni su brojni događaji koji su bili značajni za razvoj zaštite životne sredine. U tekstu Razvoj zaštite životne sredine istaknute su najznačajnije odluke, konvencije i napori uloženi na globalnom nivou tokom dugog niza godina. 

Silvija Davidoju, ambasadorka Rumunije u Srbiji, ispričala nam je više o programima finansiranja EU koji podržavaju implementaciju politike zaštite životne sredine u njenoj zemlji, poštovanju direktiva i nacionalnih planova, o ulaganjima u obnovljive izvore energije, načinu na koji se nose sa klimatskim promjenama, i za kraj više o ciljevima održive mobilnosti.

Kada je u pitanju Evropska unija, njena podrška do nas stiže u različitim oblicima – kao tehnička pomoć, podrška za izradu zakona i politika, ali naravno i kroz konkretna ulaganja. Na koje sve načine Delegacija EU pruža podršku u realizaciji zelene tranzicije u našoj zemlji, objasnio nam je Antoan Avinjon, menadžer programa za životnu sredinu i klimatske promjene u Delegaciji EU u Republici Srbiji.

Solarna energija je nepresušan izvor za proizvodnju električne energije, uz minimalan uticaj na životnu sredinu, što bi uskoro mogli da potvrde i građani nekih naših opština. Mještani Nove Crnje u Banatu i građani Kikinde će zahvaljujući kompanijama B2 Nova Sun, B2 Sunspot i Elektroprivredi Srbije koji su potpisali ugovore o otkupu električne energije i preuzimanju balansne odgovornosti, uskoro dobiti dvije solarne elektrane.

S druge strane, kompanija MT-KOMEX izgradila je solarnu elektranu u Sisačko-moslavačkoj županiji u Hrvatskoj, čime je dodatno proširila poslovanje van granica Srbije. O komparativnom pregledu gradnje u našoj zemlji i na teritoriji EU, pročitaćete u tekstu MT-KOMEX prvi put gradi u Evropskoj uniji.

Kada govorimo o novitetima na polju elektromobilnosti, kompanija Charge&GO je nedavno uvrstila nove punjače za električna vozila u svoju mrežu i najavila zanimljive planove za ovu godinu, naročito za turiste koji će ovog ljeta električnim automobilom na more ići preko Sjeverne Makedonije.

Šta entuzijasti i preduzetnici rade na širenju svijesti o značaju održive budućnosti i pokretanju građana da mijenjaju navike u okviru lokalne zajednice, kao i na koje jedinstvene načine pokušavaju da promjene odnos prema zaštiti životne sredine pročitajte u rubrici Ljudi i izazovi.

Čekaju vas brojni zanimljivi tekstovi i priče.