ENERGETSKI PORTAL

Novina na ulicama Banje Luke: Nakon trotineta dostupni i električni bicikli

Foto: A. Čavić-Banja Luka

Nakon električnih trotineta, Banja Luka je prvi put dobila i električne bicikle, koji će svim građanima i posjetiocima biti dostupni na više gradskih lokacija. Na raspolaganju je 150 električnih bicikala i 400 stotine električnih trotineta.

Gradonačelnik Draško Stanivuković kaže da je uz električne bicikle na više gradskih lokacija postavljeno i nekoliko novih nadstrešnica za bicikle.

„Uz gotovo 600 novih električnih prevoznih sredstava, nova stajališta, te više kilometara biciklističkih staza ulazimo u jednu potpuno novu saobraćajnu realnost u našem gradu. Upravo kroz ove mjere trudimo se da promovišemo alternativne načine prevoze s ciljem smanjenja broja automobila, čime svakako čuvamo našu životnu sredinu“, istakao je Stanivuković, navodi se u saopštenju.

Gradonačelnik je takođe rekao da se aktivno radi i na promociji veće upotrebe javnog prevoza, istakavši da će uskoro kroz nove mjere 48.000 penzionera imati potpuno besplatan javni prevoz.

Pročitajte još:

Menadžer operacija kompanije „Bin Bin“ Aleksandar Knežić kazao je da se već dugo radilo na projektu uvođenja električnih bicikala u saobraćaj, te da je Banja Luka prvi grad u zemlji koji je uveo ovaj vid javnog prevoza.

On je pojasnio da se električni bicikli iznajmljuju putem aplikacije „Go sharing“, na kojoj je potrebno napraviti nalog, a cijena iznosi 0,30 KM po minuti.

Dragan Kabić iz Centra za životnu sredinu rekao je se Centar već godinama zalagao za uvođenje ovog sistema, zbog čega pozdravljaju to što je konačno došlo do realizacije.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti