ENERGETSKI PORTAL

Prvi Globalni samit o obnovljivim izvorima – utrostručenje OIE do 2030. godine

Foto: Energetski portal

U septembru 2024. godine, održaće se Globalni samit o obnovljivim izvorima (eng Global Renewables Summit), prvi do sada organizovan. U okviru njega, razgovaraće se o napretku, mogućnostima i izazovima u vezi sa utrostručenjem obnovljive energije na globalnom nivou do 2030. godine.

Samit je planiran da se održi u Njujorku od 23. do 25. septembra, na marginama 79. Nedjelje visokog nivoa Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Prisjećanja radi, na Konferenciji Ujedinjenih nacija o klimatskim promjenama 2023 (COP28), postavljen je cilj o utrostručenju svjetskog kapaciteta obnovljive energije do 2030. godine, uz obezbjeđenje brzog i održivog smanjenja emisija gasova staklene bašte, kako bi se globalno zagrijavanje ograničilo na 1,5oC. Ovaj Samit, upravo će poslužiti kao platforma za unapređenje ključnih oblasti djelovanja za povećanje primjene obnovljivih izvora u ovoj deceniji, posebno na tržištima u razvoju i privredama u razvoju.

Kako navodi Međunarodna agencija za obnovljivu energiju (IRENA), organizacioni partneri predstavljaju jedinstvenu koaliciju vlada, pivatnog sektora, međunarodnih organizacija, akademske zajednice i drugi.

Samit će imati uvodni segment sa učešćem vlada, nakon čega će uslijediti okrugli stolovi na visokom nivou sa više zainteresovanih strana o ključnim temama, uključujući pristup finansijama, lance snabdijevanja, izdavanje dozvola i mrežnu infrastrukturu. U okviru događaja, biće obezbijeđen prostor vladama da razmotre cilj povećanja globalnog skladištenja energije šest puta do 2030, kao i uključivanje sektorskih ciljeva za obnovljivu energiju u svoje nacionalno određene doprinose. Partneri u organizaciji će takođe predstaviti saopštenja i izvještaje u podrška cilju utrostručenja obnovljivih izvora energije.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti