Sve duži periodi suše za poljoprivredu postaju ozbiljan izazov, ali Njemačka pokazuje da postoje načini da se prilagodi i očuva proizvodnja hrane. Statistički podaci Saveznog zavoda za statistiku (Destatis) otkrivaju da je u posljednjih nekoliko godina napravljen značajan iskorak u uzgoju kultura otpornijih na sušu i u razvoju efikasnijih sistema navodnjavanja.
Jedno od glavnih rješenja jeste prelazak na kulture otpornije na sušu, poput soje. Ona se prvenstveno koristi kao stočna hrana, ali se u manjoj mjeri upotrebljava i u prehrambenoj industriji. Njemačka je površine pod sojom u periodu od 2016. do 2024. godine povećala za čak 156,8 odsto, odnosno sa oko 15.800 hektara na 40.500 hektara. Takođe, broj gazdinstava koja se bave uzgojem soje porastao je sa 2.400 na gotovo 4.500.
Pročitajte još:
- Slovenija uvodi strože uslove za aditive koji smanjuju emisiju amonijaka od 2026. godine
- Suša u Semberiji uništila kukuruz, roda uopšte nema na velikom broju parcela
- Poljoprivrednici očajni: Suša uništila kukuruz, pitanje je opstanka
Pored ovakve prakse, važnu ulogu ima i navodnjavanje, odnosno prelazak na održivije korišćenje vode. U periodu od 2009. do 2022. godine, navodnjavane površine na otvorenom povećane su za gotovo četvrtinu. Riječ je o površinama koje su opremljene ili dostupne za navodnjavanje.
Sve više pažnje posvećuje se navodnjavanju kap po kap, kao jednoj od efikasnijih tehnika. Umjesto da se voda raspršuje po biljkama i zemljištu odozgo, ona se direktno dovodi do korijena biljke. Broj gazdinstava koja primjenjuju ovu tehniku porastao je za 78,1 odsto od 2009. godine i dostigao 5.700.
Ovi podaci pokazuju da Njemačka ulaže napore u prilagođavanje klimatskim promjenama i predstavlja dobar primjer kako druge zemlje mogu da preusmjere svoju poljoprivredu ka većoj otpornosti i održivosti.
Energetski portal






