Kanton Sarajevo planira smanjenje emisija iz individualnih ložišta za 90 odsto

Foto-ilustracija: Pixabay (GreenCardShow)

Da bi se smanjilo zagađenje zraka u Sarajevu, Vlada Kantona Sarajevo je usvojila Prijedlog odluke o donošenju Strategije ograničenja korišćenja uglja i drugih čvrstih goriva za period od 2023. do 2033. godine i proslijedila ga u skupštinsku proceduru.

Implementacijom mjera iz ove Strategije, emisije iz individualnih ložišta će biti smanjene za 90 odsto u narednih 10 godina. Ovo je istovremeno glavni izvor zagađenja zraka u ovom području tokom zimske sezone.

Prema riječima Bojana Bošnjaka, ministra nadležnog resora, planirano je subvencioniranje mjera energetske efikasnosti i zamjene energenata u oko 20.000 objekata u devet prioritetnih zona Kantona Sarajevo, od ukupno 43.000 objekata koji se griju na čvrsta goriva.

On je dodao da bi, ukoliko se ostvari smanjenje emisija iz ovog izvora za 90 odsto, zajedno sa mjerama u sektoru saobraćaja i industrije, dostigli evropske standarde kvaliteta zraka.

Prioritetne zone koje zahtijevaju implementaciju mjera određene su na osnovu kvaliteta zraka u tim područjima, uticaja na šire područje Kantona Sarajevo, te broja ložišta i disperznog modeliranja. Bošnjak je također naglasio važnost revitalizacije dimničarskog sektora, uvođenja sertifikacije za kotlove i peći s niskim emisijama, te usvajanja novih propisa.

Sprovođenje Strategije će imati i pozitivne ekonomske efekte kroz stvaranje novih radnih mjesta u sektorima građevine, projektovanja, proizvodnje kotlova i peći, posebno u dimnjačarskom sektoru gdje se očekuje otvaranje oko 350 radnih mjesta.

Za implementaciju Strategije će biti potrebno oko 380 miliona konvertibilnih maraka (KM), a očekuje se i kreditno zaduženje Kantona Sarajevo kod Svjetske banke. Osim budžeta Kantona, vlasnici objekata i opštine će takođe učestvovati u sistemima podsticaja za sprovođenje mjera.

Uskoro se očekuje kreditno zaduženje Kantona Sarajevo kod Svjetske banke za implementaciju projekta unapređenja kvaliteta zraka, u okviru kojeg je predviđeno osiguranje oko 23 miliona KM za početak implementacije Strategije ograničenja korišćenja uglja i drugih čvrstih goriva.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti