ENERGETSKI PORTAL

Crna Gora: Počinje realizacija projekta Solar sjever

Foto-ilustracija: Unsplash (michael-wilson)

U Bijelom Polju nedavno je održana panel diskusija o zagađenju zraka u tom gradu, na kojem je bilo riječi o projektu ugradnje solarnih panela na sjeveru Crne Gore. Dr. Saša Mujović, ministar energetike i rudarstva Crne Gore, pokrenuo je aktivnosti na realizaciji ovog projekta.

Ministar Mujović obavio je konsultacije s Ivanom Bulatovićem i Valerijom Saveljić, izvršnim direktorima Elektroprivrede Crne Gore i EPCG Solar gradnje, te s Milutinom Đukanovićem, predsjednikom Odbora direktora EPCG, koji su pozitivno reagovali na ovu inicijativu, navodi se na službenoj stranici Ministarstva.

U vezi s donesenom odlukom, upućen je službeni dopis ovim tvrtkama kako bi kreirale poseban program pod nazivom Solar sjever, koji bi, u odnosu na program Solar 3000+, bio povoljniji i prihvatljiviji, čak i za one s manjim financijskim mogućnostima. Cilj je da se što veći broj građana sjevernih opština, posebno onih koji imaju evidentne probleme sa zagađenjem, prijavi za projekat i na taj način smanji upotrebu uglja kao najvećeg zagađivača zraka.

„Ovo je način da u velikoj mjeri riješimo uočeni problem, da proizvedemo nove kWh zelene energije i to na mjestu potrošnje, te da imamo potrebu punog angažmana i eventualnog prijema nove radne snage’’, naveo je ministar Mujović u dopisu upućenom energetskim kompanijama.

Pored ovog projekta, navodi se da će od sljedećeg mjeseca, početkom marta, biti dostupna i sredstva za primjenu energetske efikasnosti u domaćinstvima, po povoljnim uslovima.

„U ovoj fazi realno je raditi na energetskoj efikasnosti na nivou Crne Gore, jer je tada potrošnja neuporedivo manja, što je princip koji primjenjuje Evropa. Prvo treba napraviti infrastrukturu koja će omogućiti manju potrošnju’’, rekao je ministar.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti