ENERGETSKI PORTAL

Konkurs karikature i kratkog kaiš stripa „Ovo je Zemlja za nas – pokreni se za životnu sredinu!“

0

Delegacija Evropske unije u Srbiji i EU projekat “Jačanje vidljivosti i komunikacionih aktivnosti o IPA programima u Srbiji” raspisali su konkurs karikature i kratkog kaiš stripa na temu “Ovo je Zemlja za nas – pokreni se za životnu sredinu!”.

Foto: EU info

Organizatori pozivaju sve one koji se profesionalno i amaterski bave karikaturom i stripom da pošalju svoje radove o tome kako vide probleme životne sredine u Srbiji i kako građani čuvaju (ili ne) okolinu. Konkurs je otvoren od 15. maja do 2. juna 2019. Prve tri nagrade su vaučeri u vrednosti 500 evra, 350 evra i 200 evra. Najbolji radovi (prva tri i finalisti) koje će izabrati žiri u čijem sastavu su eminentni karikaturisti biće prikazani na izložbama organizovanim tokom juna i jula, u okviru kampanje čiji je cilj promocija zaštite životne sredine. Ograničenja za učešće na konkursu nema, osim pravno obavezujućih standarda i neprihvatanja govora mržnje.

PRAVILA UČEŠĆA

1. TEMA: Ovo je Zemlja za nas – pokreni se za životnu sredinu!

Delegacija Evropske unije u Srbiji i EU projekat “Jačanje vidljivosti i komunikacionih aktivnosti o IPA programima u Srbiji” organizuju nacionalni konkurs karikature i kratkog kaiš stripa na temu zaštite životne sredine u Srbiji. Cilj konkursa je da se vidi kako građani sagledavaju probleme zaštite sredine u Srbiji, kao i da se promoviše važnost te teme a građani Srbije pozovu “na akciju” kada se radi o potrebi zaštite životne sredine.

2. UČESNICI

Konkurs je otvoren za sve građane Srbije, kako profesionalne umetnike tako i one koji se amaterski bave karikaturom i stripom. Ukoliko su učesnici mlađi od 16 godina, poželjno je da imaju neku vrstu saglasnosti roditelja. Članovi žirija ne mogu učestvovati na konkursu.

3. MAKSIMALAN BROJ RADOVA PO UČESNIKU: 1

• Radovi moraju biti poslati u PDF/JPG formatu, (najmanje rezolucije 300 dpi), originalni, nacrtani ili odštampani, karikature i kratki kaiš stripovi u crno beloj tehnici ili koloru. Radovi moraju biti originalni – ne smeju biti radovi koji su već ranije objavljivani. Sve grafičke tehnike su dozvoljene.

Radovi moraju biti veličine A4. Ograničenje za stripove je jedna tabla.

• Potrebno je da uz rad budu dostavljeni sledeći podaci: naziv rada, ime i adresa autora, e-mail adresa autora, broj mobilnog telefona i kraća biografija.

Radovi koji sadrže bilo koji oblik govora mržnje biće odbačeni.

4. FORMAT

Skenirani radovi moraju biti poslati na sledeću adresu: karikature@euinfo.rs

5. ROK ZA SLANJE RADOVA: 2. jun 2019.

6. COPYRIGHT

Učestvovanjem na konkursu, svaki učesnik daje Delegaciji EU u Srbiji dozvolu da objavi njegov rad i da ga koristi. Tri pobednička rada postaju vlasništvo Delegacije EU. Svi finalisti (učesnici čiji će radovi biti izabrani da budu prikazani na izložbi) daće Delegaciji EU u Srbiji prava da objavi njihove radove u brošurama, katalozima, kalendaru i medijima.

7. NAGRADE

Prva nagrada: vaučer u vrednosti od 500 evra

Druga nagrada: vaučer u vrednosti od 350 evra

Treća nagrada: vaučer u vrednosti od 200 evra

Svi finalisti dobiće prigodne poklone sa materijalom za crtanje i dizajn.

8. ŽIRI

Žiri koji će odlučivati o pobednicima čine poznati srpski karikaturisti Predrag Koraksić Corax, Jugoslav Vlahović i Marko Somborac, zajedno sa po jednim predstavnikom Delegacije EU u Srbiji i projekta “Jačanje vidljivosti i komunikacionih aktivnosti o IPA programima u Srbiji”. Žiri će ocenjivati sve primljene radove u skladu sa profesionalnim standardima. Pobednici će biti obavešteni o odluci žirija početkom juna.

Odluke žirija su konačne i na njih ne postoji pravo žalbe.

9. KATALOG

Izabrani radovi biće predstavljeni u katalogu izložbe štampanom na ekološki prihvatljivom papiru.

10. SLANJEM RADOVA NA KONKURS, SVAKI UČESNIK PRISTAJE NA PRAVILA IZLOŽBE.

11. SVE MOGUĆE SPOROVE REŠIĆE ORGANIZACIONI KOMITET.

12. IZLOŽBA

Kako se konkurs organizuje u okviru kampanje zaštite životne sredine koja će trajati od početka juna do polovine jula širom Srbije, izložba će u tom periodu biti priređena u Subotici, Užicu, Šapcu i Beogradu. Datum proglašenja pobednika i otvaranja prve izložbe biće naknadno utvrđen.