ENERGETSKI PORTAL

Broj 15 – jun 2019

Focus topics: energetska efikasnost

Da priča o zaštiti životne sredine ne ostane samo mrtvo slovo na papiru, pobrinula se redakcija Energetskog portala. Krajem marta objavili smo nagradni eko foto-konkurs i pozvali sve ljubitelje prirode i fotografije da uzmu aparat u ruke, izađu u prirodu i zabeleže svoj najsnažniji utisak.

Tokom dvomesečnog konkursa na našu adresu stizale su fotografije koje nisu predstavljale nužno uvek lepote netaknute prirode, već ponekad i njen poslednji vapaj za izbavljenjem iz okova industrijskog napretka.

Izložba nagrađenih fotografija, kao i onih koje su prema oceni žirija takođe ostavile snažan utisak, otvorena je 12. juna u Galeriji Radio-televizije Srbije. Na stranicama novog broja koji je pred vama možete pogledati pobedničke fotografije, kao i uži izbor izloženih fotografija, a u Galeriji RTS-a uživajte u celokupnoj postavci autorskih dela na našoj izložbi pod nazivom „Priroda u slici i (ne)prilici“. Izložba je otvorena do 22. juna.

Osim eko foto-konkursa, vašu pažnju zavređuje i intervju sa Kunom Adamom, ambasadorom Belgije, od koga smo saznali koje mere belgijska vlada priprema ili već realizuje  da bi smanjila zagađenost vazduha, zatim razgovori sa glumcem Vukom Kostićem o tome kako on kao lovac i ribolovac vidi odnos naših ljudi prema prirodi  kao i sa Stevicom Deđanskim, državnim sekretarom Ministarstva rudarstva i energetike, o najvažnijim projektima za unapređenje energetske efikasnosti ali i o mogućnosti uvođenja neto merenja (net metering) u Srbiji.

Naravno, to nije sve.

U ovom broju vas čekaju i profesor Željko Đurišić sa Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu, Nemanja Stanisavljević, vanredni profesor na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu, direktor kompanije Alfa klima, predstavnik kompanije VELUX kao i brojni drugi sagovornici.