ENERGETSKI PORTAL

Broj 30 – jun 2023

Focus topics: obnovljivi izvori energije

Mnogi su već na putu ili se uveliko spremaju za pakovanje kofera i odlazak na zasluženi odmor. Iako deluje da preko leta manje brinemo o potrošnji energije i predstojećoj grejnoj sezoni, godina za nama i energetska kriza koja nas je sve pogodila pokazuju nam da je sigurno snabdevanje električnom energijom prioritet.

Zato smo ovaj broj posvetili obnovljivim izvorima energije i tome kako postići energetsku nezavisnost. O promenama koje donose izmene i dopune Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije i pripremi prvih aukcija razgovarali smo sa Radetom Mrdakom, savetnikom ministarke rudarstva i energetike za zelenu energiju.

Saznaćete kako zemlje regiona planiraju da prevaziđu energetsku krizu i postanu energetski nezavisne. Ambasador Hrvatske u Srbiji Hidajet Biščević govori o planovima ove zemlje i načinu na koji žele da postignu više od 2.500 novih MW instalirane snage u obnovljivim izvorima energije.

Tu je i intervju sa Nikolom Rovčaninom, izvršnim direktorom EPCG, koji nam otkriva sve o projektu Solari i prednostima ulaganja u obnovljive izvore. Kada već pominjemo solarnu energiju, u ovom broju možete pročitati tekst o kompaniji MT-KOMEX koja je proširila poslovanje i osnovala preduzeće u Bosni i Hercegovini. Pročitajte na koji način planiraju da se izbore sa izazovima koje donosi novo tržište.

U rubrici Stav pročitaćete šta o obnovljivim izvorima energije misli prof. dr elektrotehničkih nauka Milenko Đurić i kako država treba da pomogne razvoj i podstakne elektroprivredu da izgradi dalekovode srednjeg napona i potrebne transformatorske stanice. Kao što ste i navikli, u rubrici Ljudi i izazovi očekuju vas inspirativne priče. Tatjana Živković ponosno nosi zvanje majstora za kišobrane i priča nam kako izgleda čuvanje od zaborava ovog zanata. Tu je i priča o upotrebi industrijskog otpada i o tome kako napraviti ekološke sveće specifičnog mirisa.

Nadamo se da ćete uživati čitajući ovaj broj magazina. Mi smo se, kao i uvek, potrudili da vam priredimo aktuelne teme i zanimljive priče.