Broj 31 – avgust 2023

Fokus tema: elektromobilnost

Tokom leta, kao i većina, malo smo odmarali, ali bili smo i vredni. Potrudili smo se da vam pripremimo broj koji donosi pregršt tekstova o elektromobilnosti i o drugim zanimljivim temama na koje ste navikli.

Kako nas do kraja 2030. godine očekuje ekspanzija vozila na električni pogon, sigurno je da će mnogi od nas u narednih nekoliko godina kupiti automobil na struju. Zato smo sa Miroslavom Alempićem, pomoćnikom ministra za drumski transport, puteve i bezbednost saobraćaja, razgovarali o razvoju elektromobilnosti, mreži punjača, kao i o novinama koje donosi Zakon o planiranju i izgradnji.

Dalibor Ignjatović, direktor inovacija u NAAEV-u, rekao je koje bi još mere nadležni trebalo da preduzmu da bi svi u Srbiji sa električnim vozilima putovali brže. Ova Asocijacija je u aprilu 2022. godine uputila Vladi Srbije inicijativu za infrastrukturno regulisanje statusa elektropunjača za e-vozila.

O ulaganjima Grčke u zaštitu životne sredine, na koji način se ova omiljena turistička destinacija naših sugrađana suočava sa izazovima energetske krize i o drugim temama razgovarali smo sa Marijom Levanti, ambasadorkom Grčke u Srbiji.

Nekadašnja srpska prestonica Raška radi na prečišćavanju otpadnih voda i gradi postrojenja za prečišćavanje takvih voda za čiju izgradnju su Opština i Vlada Srbije izdvojili više od 5,3 miliona evra. Gradonačelnik Nemanja Popović govorio je o merama energetske politike, subvencijama za građane za solarne elektrane u ovom gradu i drugim temama. Donosimo vam i priče o razvoju elektromobilnosti iz Crne Gore, Hrvatske i Slovenije.

Interesantno je i razmišljanje Jovice Milanovića, profesora elektroenergetike i dekana Fakulteta za elektrotehniku i elektroniku Univerziteta u Mančesteru u Velikoj Britaniji, o pravilnom upravljanju potrošnjom energije, kao i stav profesora dr Vladimira Momčilovića sa Saobraćajnog fakulteta u Beogradu o izgradnji javnih stanica punjača na auto-putevima i razvoju elektromobilnosti u Srbiji.

Tu su i naše, uvek zanimljive priče koje možete pročitati u rubrici Ljudi i izazovi. Spremite se za zanimljivu avanturu koju vam donosimo i okrenite i sledeći list ovog izdanja.