Broj 33 – decembar 2023

Fokus tema: odgovorno poslovanje

Bliže nam se praznici i ovo je pravi trenutak da sumiramo godinu koja je na izmaku. Za nas je bila veoma važna i posebna, osim aktivnog učestvovanja na brojnim konferencijama na temu obnovljivih izvora energije, proslavili smo i prvu deceniju Energetskog portala.

Pred vama je broj s nekoliko tekstova koji jasnije objašnjavaju ESG principe. Ambasador Slovačke Republike u Srbiji Fedor Rosocha govori o tome kako se suočavaju sa izazovima u oblasti zaštite životne sredine, koliko energije proizvode iz obnovljivih izvora energije i kako smanjuju karbonski otisak uz očuvanje biodiverziteta.

Sa gradonačelnikom Trebinja Mirkom Ćurićem smo razgovarali o unapređenju energetske efikasnosti u ovom gradu, planovima za budućnost i tome kako planiraju da unaprede zaštitu životne sredine.

Posebnu pažnju posvetite rubrici STAV i profesoru dr Slobodanu Aćimoviću, koji detaljno objašnjava ESG principe i kako do održivog poslovanja. Tu su i naši izveštaji sa konferencija koje smo posetili – Ecomondo u Italiji nas je kao i prošle godine oduševio, a Međunarodni sajam energetike održan u Beogradu doneo nam je mnoštvo novih saznanja i informacija.

Kao što ste navikli, tu su naše uvek inspirativne priče iz rubrike Ljudi i izazovi. Saznajte koliko društvene mreže mogu da menjaju svet i kako je jedno sasvim obično dvorište transformisano u Ekološku ambasadu.

Nadam se da sam uspela da vas zainteresujem i da ćete novi broj Magazina čitati tokom praznika koji su pred nama.

Srećne praznike i Novu godinu želi vam tim Magazina Energetskog portala.