Broj 32 – oktobar 2023

Fokus tema: cirkularna ekonomija

Zadovoljstvo nam je da sa vama podelimo vest da u mesecu oktobru obeležavamo deseti rođendan Energetskog portala. Poslovanje smo započeli kao mali tim, koji se kroz godine kontinuirano širio i rastao, a ujedno i portal sa njim. Tada su postavljene vrednosti postojanja sajta – pouzdanost, kredibilitet i objektivnost – koji u svakodnevnom radu predstavljaju vodilju celom timu i deceniju nakon toga.

Našu zelenu nit čini misao da vas informišemo na koji način planetu možemo da stvorimo boljim mestom za život svih stanovnika, radeći na informativnom i edukativnom sadržaju, kako bismo povećali svest o značaju zaštite sredine i podstakli vas na različite aktivnosti koje tome doprinose. Atraktivnim tekstovima o životinjama, zdravoj hrani i drugim sadržajima, pored informacija, pokušavamo i da vas ponekad nasmejemo i zabavimo.

Četiri godine nakon pokretanja portala, 2017, objavili smo i prvo štampano izdanje Magazina Energetskog portala. Godinama unazad intervjuišemo ambasadore zemalja Evrope i širom sveta, koji imaju podatke o situaciji u tim zemljama, kao i resornim ministrima u Srbiji, gradonačelnicima srpskih i gradova u regionu, brojnim stručnjacima i profesorima iz različitih oblasti u vezi sa ekologijom, energetikom, klimatskim promenama, a predstavljamo i najbolje firme koje grade solarne elektrane, doprinose razvoju električnih automobila, razvoju infrastrukture, mreže i drugih delatnosti.

Izdanje koje smo vam spremili donosi intervju sa ambasadorom Kuvajta u Srbiji, koji nam otkriva kako su lideri te države uzeli u obzir stanje planete koja se trenutno suočava sa najvećim ekološkim izazovima u istoriji i na osnovu toga su pripremali plan i postulate za razvoj zemlje do 2035. godine (Nova vizija Kuvajta).

Od savetnika Privredne komore Srbije za cirkularnu ekonomiju saznali smo kada i kako kompanije treba da se pripreme za nove propisa EU za smanjenje emisija GHG, ali i o stanju u srpskoj privredi, dok je Draško Stanivuković, gradonačelnik Banja Luke, objasnio kako idu ka tome da postanu zeleni grad. Tu su i naše, uvek zanimljive priče o obnovljivim izvorima energije i novitetima u ovoj oblasti. Kao i uvek, rubrika Ljudi i izazovi donosi vam inspirativne tekstove o kreativcima koji na jedinstven način pokušavaju da unesu promene.

Budite zdravi, ekološki osvešćeni, čitajte i pratite nas i u godinama koje su pred nama.