ENERGETSKI PORTAL

Od jula obavezne flaše sa spojenim čepovima u članicama EU

foto-ilustracija: Pixabay/sadeghshafiee91

Spojeni čepovi sa plastičnim flašama, gotovo da su postali dio svakodnevnice još prošle godine. I dok mnogi to nazivaju jednim od najgorih izuma 21. vijeka, zato što otežava konzumaciju vode, za manje od mjesec dana više neće moći da se pronađe flaša koja ima odvojivi čep. Riječ je o direktivi Evropske unije koja će stupiti na snagu kako bi se smanjila količina ambalažnog otpada.

Preciznije, od 3. jula, sve flaše čija je zapremina manja od tri litre imaće spojen čep, a to Evropska unija zagovara još od 2018. godine kada je objavila Direktivu o smanjenju uticaja određenih plastičnih proizvoda na životnu sredinu.

Prema ovoj Direktivi, pića mogu da se prodaju samo ukoliko je čep pričvršćen plastičnom vezicom za vrh flaše, a proizvođači su imali obavezu da se usklade od njenog izglasavanja u junu 2019. godine do sada, tako što su proizvodne sisteme adaptirali u pogledu dizajna ambalaže.

Evropski parlament do 2030. godine želi da uvede u upotrebu samo obnovljivu ambalažu kako bi se količina otpada u Evropi do 2040. godine smanjila za najmanje 15 odsto. Plan je da se prvo krene od sitnijih dijelova ambalaže zbog kojeg se godišnje nakupi nekoliko tona otpada.

Iako je prošla skoro godina od kada smo se susreli sa neodvojivim čepovima, mnogi potrošači još negoduju zbog ovog sistem zatvaranja, a ističe se i to što su mnoge zemlje imale akcije prikupljanja čepova za humanitarne inicijative.

Evropska unija ovom Direktivom predviđa i da se 25 odsto reciklirane plastike ugradi u PET boce od 2025. godine, kao i 30 odsto u sve plastične flaše od 2030. godine.

Pročitajte još:

Ovakvo rješenje za čepove samo je jedna od mjera Evropske unije, jer od 3. jula 2021. godine, plastični tanjiri za jednokratnu upotrebu, pribor za jelo, slamčice, štapići za balone i pamučni štapići ne mogu da se stavljaju na tržišta zemalja članica.

Plan EU za smanjenje otpada je da sva mala pakovanja šećera, začina, kečapa ili maslaca koja dobijamo u hotelima od 2030. godine, više neće biti dopuštena ukoliko nisu napravljena od čistog papira.

U planu su i promjene u prodavnicama, gdje voće i povrće koje teži manje od kilograma i po, više neće smjeti da se pakuje u plastičnu ambalažu, a stvar prošlosti postaće i plastične kese za voće i povrće u prodavnicama.

Jasna Dragojević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti