ENERGETSKI PORTAL

Inovativna tehnologija ključna u stvaranju održive budućnosti

Foto: Microsoft

Kompanija Siemens objavila je globalni Izvještaj o održivom razvoju za fiskalnu 2023. godinu u kojem je istakla da je razvoj tehnologije upravo jedan od ključnih odgovora na izazove s kojima se planeta suočava.

U godini rekordnih toplotnih talasa, šumskih požara i poplava, u vrijeme rasta cijena energije, inflacije, problema u lancu snabdijevanja, nedostatka radne snage i rastućih geopolitičkih tenzija, zahtjev za ubrzavanjem digitalne i održive transformacije nikada nije bio veći, ističe se u najnovijem Siemensovom izvještaju, koji obuhvata poslovanje kompanije od oktobra 2022. do kraja septembra prošle godine.

Ovaj tehnološki lider, koji zapošljava 320.000 ljudi širom planete i posluje u gotovo svim zemljama na svijetu, jedna je od prvih globalnih kompanija koja se još 2015. obavezala da će do 2030. postati karbon neutralna.

U FOKUSU:

U međuvremenu, Siemens je smanjio CO2 otisak iz sopstvenog poslovanja za 50 odsto u odnosu na 2019. i cilj mu je smanjenje od 90 odsto do 2030. Inovativna tehnologija ima ključnu ulogu u stvaranju održive budućnosti. Koliki je konkretni uticaj odgovornog poslovanja na održivost, a time i na živote svih nas, govori podatak da će Siemensovi proizvodi prodati samo u fiskalnoj 2023. Tokom svog životnog vijeka spriječiti oko 190 miliona metričkih tona ekvivalentne emisije CO2. Ovo predstavlja više od, recimo, emisije jedne Holandije.

“Jasno je da budućnost zavisi od nas, institucija, organizacija, kompanija kao i svakog pojedinca, od toga kako postupamo prema prirodi, društvu i u svom poslovanju. Zato je ono što radimo danas važno za naše zajedničko sutra”, rekla je ovim povodom Jovana Vukotić, rukovodilac korporativnih komunikacija u kompaniji Siemens Srbija i dodala da više od 90 odsto Siemensovog portfolija čine proizvodi koji omogućavaju pozitivan uticaj na održivost.

Prema njenim riječima, značaj odgovornog poslovanja ogleda se upravo u tome što on ne određuje naše postupke samo u odnosu za životnu sredinu već i na cijelo društvo i prema zaposlenima. Siemens je tokom 2023. uložio 416 miliona eura u kulturu aktivnog učenja, obezbjeđujući održivu zapošljivost na tržištu rada koje se ubrzano mijenja. U okviru globalne kompanije žene na najvišim rukovodećim pozicijama sada čine 31 odsto, što znači da je cilj od 30 odsto žena u menadžmentu do 2025. postignut dvije godine prije roka.

Siemens Srbija

Tekst u cjelosti pročitajte u Magazinu Energetskog portala ODRŽIVA ARHITEKTURA I FINANSIRANJE ZELENE GRADNJE.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti