Pregled konferencije ArchyEnergy 2024 u Novom Sadu

Foto-ilustracija: Freepik (evening_tao)

Prva konferencija ArchyEnergy, održana u Novom Sadu, privukla je veliku pažnju stručnjaka iz oblasti zelene arhitekture i održive gradnje. Događaj je trajao dva dana, a konferencijski dio je okupio oko 400 posjetilaca prvog dana i 300 drugog dana, dok je sajamski prostor privukao preko 1.000 ljudi. Čak četvrtina brendova je rezervisala mjesto za sljedeću konferenciju ArchyEnergy 2025.

Događaj je bio izuzetno medijski praćen, sa izvještajima na preko 20 internet portala i preko 40 lokalnih televizijskih stanica. Takođe, segmenti konferencije bili su uključeni u jutarnje programe na TV Vojvodina i TV Nova. Na društvenim mrežama, objave su bile široko dijeljene, sa preko 500 dijeljenja na Instagramu i 300 na Linkedinu, navodi se u saopštenju.

Organizatori su izrazili ponos zbog visokokvalitetne organizacije i odličnog odziva stručne javnosti, a pohvale i čestitke učesnika pružaju motivaciju za dalji rad.

Tematski fokus konferencije ArchyEnergy 2025

Za ArchyEnergy 2025 najavljene su teme koje će obuhvatati širok spektar aktuelnih pitanja, uključujući pametno stanovanje, reciklirane PVC sisteme budućnosti, i vezu između aluminijuma i arhitekture. Planirane su diskusije o izradi i ugradnji stolarije – RAL ugradnji, građevinskim materijalima kao što su opekarski proizvodi (cigla, crijep, blok), kao i o Demit fasadama – termoizolaciji domova stiroporom naspram kamene vune. Takođe, biće riječi o projektovanju hotela i objekata javne namjene, BIM i parametrijskom modeliranju, zaštiti kulturnog naslijeđa, objektima od značaja, urbanizmu i pejzažnoj arhitekturi.

Uvidi sa panel diskusija

Učesnici prvog panela, Inovacije u dizajnu stambenih i poslovnih kompleksa, raspravljali su o tome kako inovacije u arhitekturi i dizajnu utiču na funkcionalnost, energetsku efikasnost i komfor korisnika. Istaknuto je da inovacije ne samo da transformišu vizuelni identitet prostora već i poboljšavaju održivost i funkcionalnost objekata. Razmjenjivane su ideje o tome kako nove tehnologije i pristupi, kao što je upotreba recikliranih materijala, mogu doprinijeti održivoj gradnji i odgovornoj budućnosti. Diskusija je pokrila i praktična iskustva učesnika, naglašavajući kako inovacije mogu olakšati integraciju zelenih rješenja u tradicionalne građevinske projekte.

Drugi panel – Budžetiranje, projektovanje i finansiranje objekata fokusiran na ključne aspekte finansiranja i projektovanja u kontekstu zelene gradnje. Razgovarano je o važnosti budžetiranja u arhitekturi, gdje su stručnjaci naglasili potrebu za sveobuhvatnim pristupom koji integrira ekološke standarde i efikasno korišćenje resursa. Razmatrani su globalni izazovi poput procjene da će se graditi jedan Pariz svake nedjelje do 2060. godine, kako govori procjena UN-a, i veliki uticaj građevinskog sektora na potrošnju resursa i emisiju CO2. Dragana Korica iz Savjeta zelene gradnje Srbije istakla je da budžet nije samo cijena projekta, već mora obuhvatiti cjelokupan životni ciklus zgrade, uključujući i dugoročnu isplativost kao što su solarni paneli, ali i šta onda kada paneli završe svoj vijek. Dakle, velika potrošnja resursa mora biti dio priče o zelenoj gradnji za početak, jer građevinski sektor koristi 50 odsto resursa. Iz bankarskog sektora naglašavaju kako se vremena mijenjaju i za njih, jer banke sada neće finansirati bilo koji projekt i bilo koju energetsku klasu projekta, što prije pet ili šest godina nije bio slučaj.

Foto-ilustracija: Freepik (lifeforstock)

Energetska efikasnost kroz aluminijumske inovacije, što je bila tema trećeg panela, jeste bila diskusija oko primjene aluminijuma u energetski efikasnim rješenjima. Đorđe Bajilo je istakao kako različiti tipovi klijenata postavljaju različite zahtjeve, i kako su privatni klijenti često zahtjevniji od državnih. Pored toga, raspravljano je o energetskoj krizi koja je natjerala da se više razmišlja o energiji i njenoj potrošnji i uštedi. Rečeno je i da stakleni objekti postaju sve češći izbor klijenata. Aleksandra Lekić je ovom prilikom govorila o rekonstrukciji hotela “Bistrica” na Jahorini, napravljenog zbog olimpijskih igara osamdesetih godina, čija se simbolika morala ispoštovati prilikom rekonstrukcije. Dala je informacije o specifičnom krovu, podzemnoj garaži na čijem platou je isprojektovana olimpijska vatra kao simbol, ventilisanoj fasadi i drugim karakteristikama koje ovaj objekat čine energetski efikasnijim. Fasada je kompletno promijenjena i sada je od kamene vune od 16cm, a što se tiče krova sada je tu trapezni lim ispod koga je 12cm kamene vune što je doprinijelo da se smanje gubici energije.

Lazar Kuzmanov je tokom četvrtog panela – Energetski efikasni materijali, sistemi i rješenja, diskutovao o optimizaciji sopstvenog života u paraleli sa zgradama, naglašavajući da je ulaganje u kvalitetne materijale ključno za dugovječnost i sigurnost objekata. Detaljno je opisana primjena energetski efikasnih rješenja, kao što su ventilisane fasade i izolacija krovova, te kako tehnološke inovacije mogu smanjiti energetske gubitke i doprinijeti zdravijem životnom okruženju.

Konferencija ArchyEnergy 2024 u Novom Sadu jasno je demonstrirala kako se tehnološki napredak i održivi principi mogu uspješno integrisati u prakse projektovanja i gradnje, stavljajući temelje za buduće inovacije u arhitekturi i energetici.

Drugog dana konferencije, ponovo su bile zanimljive teme, ali jedno zanimljivo pitanje tokom petog panela bilo je ,,Da li postoji savršeni prozor?”, na šta je panelista Hrvoje Komac odgovorio da postoji ukoliko se ispoštuju svi uslovi u pogledu kvaliteta pojedinačnih dijelova: profili, sertifikovano staklo, okovi; u ukoliko je ugradnja prozora kvalitetna. Ovdje je naglasio da postoji veliki propust – nedostaje ogromna edukacija o značaju kvalitetne gradnje, posebno RAL ugradnje, za koju je čuo mali dio stručne javnosti, kao i šireg građanstva. Sam podatak da u regionu ne postoje sertifikovani timovi za RAL ugradnju potvrđuje ovu tezu.

Foto-ilustracija: Unsplash (nuno-marques)

Istaknut je porast potražnje za aluminijumskom stolarijom u posljednjih deset godina, dok PVC stolarija i dalje zadržava bitan tržišni udio. Jedan od panelista, prognozirao je sinergiju između aluminijumske i PVC stolarije u budućnosti.

Vladimir Tasevski je objasnio kompleksnost recikliranog PVC-a, naglašavajući da njegova kompanija reciklira kompletne prozore, što omogućava deset ciklusa upotrebe istog materijala, što zapravo znači da ovaj materijal može opstajati  stotinama godina.

Predstavnica kompanije „Aluminco“ objasnila je zašto arhitekte preferiraju aluminijum, navodeći njegovu lakoću za obradu, održavanje, i male specifične težine koje ne opterećuju objekte, omogućavajući arhitektama veću kreativnu slobodu.

Drugi dan konferencije ArchyEnergy nastavljen je panelom posvećenim energetski efikasnim projektima i problemima građevinskog otpada u okviru šestog panela. Diskusija se dotakla problema rušenja objekata i neadekvatnog rukovanja građevinskim otpadom, ističući nedostatak sertifikovanih timova za pravilno razdvajanje i recikliranje materijala. Dejan Bojović iz Srpske asocijacije za rušenje naglasio je važnost precizne procjene objekata prije rušenja i potrebu za većom sviješću i edukacijom o važnosti pravilnog odlaganja i reciklaže građevinskog otpada.

Arhitektura kao savremeni izraz modernog društva, posljednji je panel konferencije i fokus je bio na integraciji  zelene arhitekture u građevinarstvu. Diskutovalo se o trendovima u arhitekturi, kao što su pasivne kuće i „sunđer gradovi“ koji promovišu održivo upravljanje atmosferskim vodama.

Panelisti su izrazili zabrinutost da, iako se često govori o zelenoj arhitekturi, stvarna investicija i primjena tih principa često zaostaju zbog ograničenih budžeta i nedostatka podrške, zbog čega su ovakve konferencije potreba.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti